MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Ovu jednu jednostavnu molitvu sotona mrzi više od ičega!

Sotona u potpunosti prezire ljude, ali prije svega mrzi one koji iz dubine srca izgovaraju određenu molitvu. To je molitva koja izravno proturječi onome što je on objavio Bogu kada je poveo pobunu protiv nebeskih četa.

Postoje mnoge tradicije koje okružuju Sotoninu pobunu protiv Boga na početku vremena. Jedna od njih govori o đavlovom izravnom odbijanju da služi Bogu. Razni duhovni pisci protumačili su sljedeći odlomak u Jeremiji kao savršeni opis Luciferova pada s neba. “Jer davno si slomio svoj jaram i pokidao svoje veze; i rekao si: “Neću služiti!” Jeremija 2:20

Pisac John Milton napisao je poznatu pjesmu u 17. stoljeću pod nazivom “Izgubljeni raj”, i u njoj on tu frazu, “Neću služiti” pripisuje samom Sotoni. On koristi latinski non serviam kako bi sažeo Sotonin izraziti neposluh. Ne bi trebalo biti iznenađenje da je molitva koje se Sotona najviše gnuša suprotna fraza, “Ja ću služiti” (serviam na latinskom).

Sveti Josemaria Escriva meditira o ovom “bacanju novčića” u svojoj knjizi “Put”. Sotonin non serviam bio je previše plodan. Zar ne osjećate velikodušnu želju da izrazite svoju dnevnu želju za molitvom i radom sa serviam – ja ću vam služiti, ja ću biti vjeran! — koji će plodnošću nadmašiti taj krik revolta?

Vezani članci

Mnogi ljudi diljem svijeta izgovaraju ovu kratku i jednostavnu molitvu Serviam (“Ja ću služiti”) na početku svakog dana, zavjetujući svoj život Bogu. To je molitva srca, ona koja stoji u oštroj suprotnosti s non serviam (“Neću služiti”) Sotone.

To je molitva slična “Isusovoj molitvi” koju istočni kršćani poznaju i može se moliti uvijek iznova tijekom dana. To je čak i molitva koja se može izreći kada se suočite s iskušenjem, dodajući: “Služit ću Bogu.” Blažena Djevica Marija rekla je sličan izraz na Navještenje kada je rekla: “Evo službenice Gospodnje; neka mi bude po riječi tvojoj.” (Luka 1:38) Primarni izraz njezine ponizne poslušnosti na latinskom je fiat. Zbog toga Sotona mrzi Blaženu Mariju, kako je otkrio otac Gabriele Amorth u dijalogu koji je vodio s demonom.

Otac Amorth: “Koje su vrline Marije koje te najviše ljute?”

Demon: “Ona me ljuti jer je najponiznija od svih stvorenja, a ja sam najponosniji; jer ona je najčišća od svih stvorenja, a ja nisam; jer ona je od svih stvorenja Bogu najposlušnija, a ja sam buntovnik!”

Biti Božji sluga pravi je cilj kršćanskog života, kako sam Isus objašnjava u Evanđelju po Ivanu. Ako mi tko služi, neka me slijedi; i gdje sam ja, ondje će biti i moj sluga; ako mi tko služi, počastit će ga Otac. Ivan 12:26

Sljedeći put kada budete tražili molitvu da pokažete svoju nepokolebljivu odanost Bogu i povjerenje u njegovu božansku providnost, jednostavno recite “Služiti ću.”

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er