VJERA I DUHOVNOST

Ovo su molitve koje su sv. Joakim i Ana molili su da začnu dijete

Prema staroj predaji, sv. Joakim i Ana bili su neplodni i usrdno su se molili Bogu da začnu dijete. Njihove su molitve bile uslišane.

Neplodnost je težak križ koji su mnogi kroz povijest morali proživljavati.

Biblija je puna parova koji su čeznuli za djecom i koji su se neprestano molili Bogu. Drevna tradicija čak tvrdi da su roditelji Blažene Djevice Marije morali proći kroz sličnu kušnju neplodnosti. sv. Joakima i Anu Jakovljevo Protoevanđelje visoko je štovani tekst iz prvih nekoliko stoljeća Crkve koji nam daje imena roditelja Djevice Marije, sv. Joakim i Ana.

Ovaj tekst nije rangiran kao božanski nadahnut, iako su ga mnogi rani sveci Crkve smatrali autoritativnim. Dokument objašnjava kako su sv. Joakim i Ana željeli imati djecu. Sveti Joakim otišao je u pustinju na svoje vrijeme molitve i posta: A Joakim se jako ožalostio i nije došao pred svoju ženu; ali on se povukao u pustinju, i ondje je razapeo svoj šator, i postio 40 dana i 40 noći, govoreći u sebi:

Neću sići ni za jelo ni za piće dok me Gospodin Bog moj ne pogleda i molitva ne bude moja hrana i piće.

Sveta Ana također je provodila vrijeme u molitvi, izražavajući svoje želje Bogu:

Ana se silno ožalosti, skine svoju odjeću žalosti, očisti glavu i obuče svadbeno ruho, pa oko devete ure siđe u vrt da prošeta. I vidjevši lovor, sjede pod njim i pomoli se Gospodu govoreći: Bože otaca naših, blagoslovi me i usliši molitvu moju, kao što si blagoslovio utrobu Sarinu i dao je Izaku njezinu.

Ana je zatim izmolila dužu molitvu u svojoj žalbi: I zagledavši se u nebo, ugleda u lovoru gnijezdo vrapčje, i zakuka u sebi govoreći:

Jao! Tko me rodio? A koja me utroba rodila? Jer sam postala prokletstvo pred sinovima Izraelovim, i pogrđena sam, i istjerali su me na porugu iz hrama Gospodnjega. Jao! Zbog čega sam Ti se svidjela? Nisam kao ptice nebeske, jer su i ptice nebeske plodne pred Tobom, Gospodine. Jao! Zbog čega sam Ti se svidjela? Nisam kao zvijeri zemaljske, jer su i zvijeri zemaljske plodne pred tobom, Gospodine. Jao! Zbog čega sam Ti se svidjela? Ja nisam poput ovih voda, jer su i ove vode plodne pred Tobom, Gospodine. Jao! Zbog čega sam Ti se svidjela? Ja nisam kao ova zemlja, jer i zemlja svoje plodove rađa u svoje vrijeme i blagoslivlja te, Gospodine. Anđeo je čuo njezinu molitvu i progovorio joj: “Ana, Ana, Gospodin je uslišao tvoju molitvu, i zatrudnjet ćeš i rodit ćeš, a tvoje će se sjeme govoriti po cijelom svijetu.”

Iako nam Božja volja nije uvijek poznata, primjer Joakima i Ane podsjeća nas da se možemo “ljutiti” na Boga i otvoreno izraziti svoje brige. Jednostavno trebamo biti otvoreni Božjoj volji i biti poput Djevice Marije otvoreni svemu na što nas Bog poziva.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er