VJERA I DUHOVNOST

Ovo je svetica kojoj se bračni parovi mogu obratiti za pomoć u teškoćama

Sveta Brigita bila je pobožna supruga i majka koja ostaje snažna zagovornica za sve bračne parovi koji se bore da ostanu vjerni Bogu. Ponekad može biti teško pronaći sveca koji je bio oženjen, budući da je velika većina kanoniziranih svetaca bili svećenici ili redovnici.

Sveta Brigita Švedska ističe se kao izvrstan primjer udane svetice koja je u potpunosti prigrlila svoj poziv supruge i majke. Papa Benedikt XVI. istaknuo je bračni život svete Brigite u općoj audijenciji koju je održao 2010.:

Njezin muž zvao se Ulf i bio je guverner važnog okruga Kraljevine Švedske. Brak je trajao 28 godina, sve do Ulfove smrti. Rođeno je osmero djece, od kojih se druga, Karin (Katarina), štuje kao svetica. Ovo je rječiti znak Bridgetine predanosti obrazovanju svoje djece. Ulf u početku nije bio tako pobožan kao njegova žena, ali kroz njezin primjer, približio se Kristu.

Brigita, kojoj je duhovno vodstvo dao učeni redovnik koji ju je uveo u proučavanje Svetog pisma, izvršila je vrlo pozitivan utjecaj na svoju obitelj koja je, zahvaljujući njezinoj prisutnosti, postala prava “domaća crkva”. Zajedno sa suprugom usvojila je Pravilo franjevaca trećoredaca. Velikodušno je vršila djela milosrđa za siromašne; osnovala je i bolnicu. Uz ženinu stranu Ulfov se karakter poboljšao i on je napredovao u kršćanskom životu. Muževi nisu uvijek otvoreni za utjecaj svojih žena, ali Ulf je bio i ta im je otvorenost omogućila da iskuse vrlo plodan brak.

Ovo prvo razdoblje Brigitinog života pomaže nam cijeniti ono što bismo danas mogli opisati kao autentičnu “bračnu duhovnost”: zajedno, kršćanski supružnici mogu ići na put svetosti podržan milošću sakramenta ženidbe. Često je žena, kao što se dogodilo u životu svete Brigite i Ulfa, ta koja svojom vjerskom osjetljivošću, finoćom i nježnošću uspije uvjeriti svog muža da slijedi put vjere. Na taj je način sveta Brigita velika zagovornica za svaku ženu koja nastoji povesti svoga muža dubljem prakticiranju vjere. Njezin život pokazuje da je moguće biti ujedinjen u pobožnoj bračnoj duhovnosti, ali to zahtijeva otvorenost srca i muža i žene.

Papa Benedikt XVI. završava svoje razmišljanje o bračnom životu svete Brigite sljedećom molitvom za sve bračne parove:

Neka Duh Gospodnji i danas potakne svetost u kršćanskim supružnicima, da svijetu pokažu ljepotu braka koji se živi u skladu s evanđeoskim vrijednostima: ljubav, nježnost, uzajamna pomoć, plodnost u rađanju i odgoju djece, otvorenost i solidarnost prema svijetu i sudjelovanje u životu Crkve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er