VJERA I DUHOVNOST

Ovo je možda najteža molitva

Ovo je možda najteža molitva – molitva kada smatramo da je licemjerno moliti. Molitva kada se užasavamo moliti. To se događa kada padnemo u grijeh – bilo koje vrste – i to nas zarobi. Osjećamo se krivima. A ako je krivac grijeh koji se ponavlja, kronični grijeh, osjećaji sramote pogađaju još jače.

Postajemo razočarani u sebe … zgroženi … u slijepoj ulici. Kako se uopće možemo moliti?

Problem je premisa s kojom pristupamo molitvi. Pretpostavljamo da Bog od nas očekuje da budemo duhovno spremni prije naše molitve. I pretpostavljamo da je naša dužnost učiniti sebe prihvatljivima Bogu kako bismo mogli biti “dostojni” moliti mu se. Ali vidite začarani krug. I opako je.

Ovo je temeljna istina koju uvijek trebamo imati pred sobom: Bez obzira koliko smo teško pali u prethodnom trenutku, u ovom sadašnjem trenutku Bog nas zapravo voli i čeka da prihvatimo taj njegov dar. . Bog nas voli jer je dobar, a ne zato što smo mi. Dar koji Isus želi da mu date u ovom trenutku – bez obzira koliko poniženi i jadni bili – dar je vas samih, upravo onakvih kakvi ste sada. Isus je – a ne mi sami – taj koji nam to omogućuje.

Naš jedini posao je predati se Bogu u činu ljubavi koji izražava naše potpuno povjerenje u njegovu ljubav prema nama. U svakom trenutku voljeni smo isključivo zbog dobrote Božje. Ne postoji apsolutno ništa što možemo učiniti kako bismo privukli Božju ljubav, kvalificirali se za nju ili učinili sebe podobnijima za nju. Kad padnemo, Isus želi da mu vjerujemo čak i više nego u drugim slučajevima jer ga upravo u tom jadnom trenutku našeg života najviše trebamo. Ono što slavi Boga kao ništa drugo je naša potpuna ovisnost o njemu, pogotovo kada ne možemo podnijeti ni da pogledamo sami sebe u našem poniženju.

Samo nas Isusova ljubav može učiniti dostojnima njegove ljubavi. On poznaje naše grijehe … našu bijedu … do njezine dubine, i Isus nas voli upravo u toj spoznaji.

Zli je taj koji bi iskoristio naš sram i krivnju kako bi nas spriječio da dođemo Isusu, baš onda kada ga najviše trebamo. On čini da se ne moliti čini gotovo kreposnim. Ali to je đavolski. Zato moramo stalno razmišljati o toj temeljnoj istini: Isusu se može svidjeti samo ono što je od Isusa. A Isus ti daje mogućnost da mu se predaš upravo sada, baš onakav kakav jesi, kakav te on želi. Nije sablažnjen tvojom zloćom.

Isus je vaš Otkupitelj, vaš Spasitelj, vaš Mesija. Isus je Veliki Liječnik koji na vaše grijehe gleda kao na mnoge rane koje treba izliječiti. Ako se ne povučeš, ako mu se usudiš pokazati te rane, on će ih izliječiti. Bit ćeš izliječen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er