VJERA I DUHOVNOST

Ovo je drevna špilja koja skriva veliku milost

Najpoznatije mjesto ukazanja svetog Mihaela, najmoćnijeg među svim anđelima dogodilo se 490 godine poslije Krista. Drevna špilja koja skriva veliku milost…

Gargano, brdo u Italiji, bio je surov i divlji kraj, a ljudi su još bili duboko uronjeni u poganstvo (moguće je da se upravo u svetoj pećini slavio kult boga Kalkanta).

U to vrijeme pročuo se glas o čudesnom događaju: veliki bik, koji se udaljio od svog stada koje je paslo po tim neprohodnim mjestima i izgubio, pronađen je nakon tri dana kako kleči pred otvorom jedne velike pećine. Rasrđeni vlasnik buntovnog bika odapeo je na njega strijelu, ali se ona čudesno okrenula i ranila strijelca.

Vijest o tom izvanrednom događaju došla je do mjesnog biskupa Lorenza Maiorana, koji je nakon tri dana posta i molitve bio počašćen prvim ukazanjem Arhanđela: Ja sam u prisutnosti Božjoj. Ja sam odabrao pećinu i ona mi je sveta. U njoj će se otpuštati grijesi i zadobivati sve što me se molitvom bude tražilo’.

Nakon tog ukazanja uslijedilo je još tri ukazanja sv. Mihaela na istom mjestu a posljednje se dogodilo godine 1656. u vrijeme kada je kuga kosila svoje žrtve po cijeloj Italiji. Sipontinski nadbiskup, Alfonzo Puccinelli zazvao je još jedanput pomoć sv. Mihaela. On se je ukazao u zoru 22. rujna, upravo u trenutku kada se nadbiskup nalazio u nadbiskupskoj palači na Monte Sant´Angelo: Ja sam Mihael Arhanđeo…

Tko god bude upotrebljavao kamenje iz moje pećine, od tebe blagoslovljeno i sa urezanim križem i mojim imenom, bit će oslobođen kuge, rekao je. I tako je i bilo.

Da je u pitanju Božja, po nama neshvatljiva providnost, svjedoči nam i činjenica da je jedan od najpoznatijih svetaca svijeta, upravo zbog svojih jasnih bitki sa sotonom prozvan i svecem posljednjeg vremena Padre Pio, za svog života bio je smješten nedaleko od špilje sv. Mihaela.

Naravno, povezanost Padre Pija i tog svetišta kao i samog sv. Mihaela bila je izuzetno jaka. Kad bi se otac Pio u ispovijedi susreao s problematičnom dušom, često bi toj duši savjetovao posjet brdu Gargano upravo bazilici Mont san Angelo, nedaleko od San Giovanni Rotonda u kojem se smjestio kapucinski samostan oca Pija.

Padre Pio često je poticao vjernike upravo na pobožnost svetom Mihaelu u teškim trenucima i u bitci sa zlom. Naime, on sam zazivao je sv. Mihaela u svojim borbama sa Sotonom.

Otac Alessio Parente, kapucinski fratar koji se brinuo za oca Pia posljednjih šest godina njegova života, izjavio je da je vrag dolazio svaki dan i tukao oca Pia. Kad bi se to događao cijeli samostan bi se tresao. On je znajući što se događa brzo trčao svetom Padre Piu u sobu te ga pronalazio u lokvi krvi na podu, teško pretučenog.

Padre Pio trpio je ove batine za spas duša. Kad bi otac Pio vapio Isusu za pomoć, pojavio bi se sveti Mihael i Sotona ga je napuštao. Naime, svi su znali da su Sveti Mihael, Gospa i Franjo Asiški bili su njegovi dnevni suradnici u bitci sa zlim.

Stoga nije za čuditi se da je Bog najpoznatije svetište svetom Mihaelu i tisuću godina ranije predvidio kao pomoć Padre Piju u njegovim mukama kao i u mukama svih onih duša koje su vapile Ocu Piju za pomoć.

S obzirom na to da je sveti Mihael bio saveznik Padre Pija za života ne čudi njegova izjava pred smrt koja kaže: ‘Ja ću učiniti više buke kad umrem nego kad sam bio živ’.

Njegovo proroštvo se naime obistinilo. Moćni dvojac Padre Pio i sveti Mihael, oboje predodređeni za jasnu i posljednju bitku sa Zlim naši su moćni zagovornici na nebu u ovim vremenima, stoga valja češće moliti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er