CRKVA

Odobrenje Vatikana – Evo kada i kako možete dobiti potpuni oprost u srpnju

Apostolska pokorničarna donijela je odluku (dekret) kojom se povodom IV. Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba, koji će se slaviti 28. srpnja, dodjeljuje potpuni oprost starijim osobama i vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i ljubavi, sudjelovati u raznim liturgijskim službama diljem svijeta, kao i bolesnicima, onima koji ih dvore i onima koji će, budući da ne mogu ​​napustiti svoje domove, duhovno sudjelovati u svetim službama, odvojeni od grijeha i s nakanom da što prije ispune uobičajene uvjete, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Apostolska pokorničarna, kako bi povećala pobožnost vjernika i pobrinula se za spasenje duša, na temelju ovlasti koje joj je, po Božjoj providnosti, dodijelio vrhovni poglavar papa Franjo, prihvativši nedavnu molbu koju je uputio uzoriti kardinal Svete Rimske Crkve, Kevin Joseph Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, u povodu Četvrtog svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba, koji je nedavno ustanovio Papa na četvrtu nedjelju mjeseca srpnja i koji će se ove godine održati na temu „Ne napusti me u starosti“ (usp. Ps 71, 9), milostivo podjeljuje potpuni oprost (indulgentia plenaria) iz nebeskog blaga Crkve, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijsko zajedništvo i molitva po nakanama Vrhovnog prvosvećenika) bakama i djedovima, starijim osobama i svim vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i ljubavi, sudjelovati 28. srpnja 2024., na Četvrti svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, na raznim slavljima koja će se održavati diljem svijeta. Potpuni oprost se također može namijeniti kao molitva za duše u čistilištu, navodi se u odluci Apostolske pokorničarne.

Potpuni oprost se dodjeljuje i vjernicima koji posvete odgovarajuće vrijeme posjetu svojoj starijoj braći i sestrama u potrebi ili teškoćama (kao što su bolesni, usamljeni, invalidi…).

Potpuni oprost također se može dodijeliti, pod uvjetom da su odijeljeni od svakoga grijeha i namjeravaju što prije ispuniti tri uobičajena uvjeta, starijim bolesnicima i svima onima koji, budući da ne mogu napustiti svoje domove iz ozbiljnog razloga, duhovno se uključe u sveta slavlja povodom tog Svjetskog dana, prinoseći milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili patnje svoga života, osobito tijekom raznih slavlja koja će se prenositi putem medija.

Kako bi se ta prilika za postizanje Božje milosti snagom ključeva Crkve mogla lakše ostvariti kroz pastoralnu ljubav, Pokorničarna usrdno moli svećenike, urešene odgovarajućom ovlašću za ispovijed, da se, spremna i velikodušna duha, stave na raspolaganje za podjelu sakramenta pokore.

Oduka Apostolske pokorničarne nosi nadnevak od 9. srpnja 2024. a potpisuju je kardinal Angelo de Donatis, glavni pokorničar i mons. Krzysztof Józef Nykiel, regent.

IKA

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er