Uncategorized

Od islama do Katoličke Crkve: Priča o putu vjere jedne Turkinje

Rođena prije 61 godinu u muslimanskoj obitelji u Turskoj, Belkız je bila prva kći nakon dva sina. Kao dijete išla je u džamiju i čitala Kuran na arapskom, ali kaže da ga nije razumjela. Priča o putu ka vjeri!

Nakon što je u mladosti čitala knjige o materijalističkoj filozofiji, s 15 godina postala je ateist. Belkız (čije je prezime zadržano zbog privatnosti) rekla je ACI Mena, partneru CNA za vijesti na arapskom jeziku, da je nakon diplome na sveučilištu postala profesorica književnosti i neprestano čitala knjige. Kada je imala 28 godina, pročitala je knjigu Turana Dursuna “Ovo je religija”. (Dursun, bivši šiitski musliman i učenjak koji je postao ateist, ubijen je zbog onoga što je napisao o islamu i vjeri. Njegova knjiga kritizira vjerske knjige – uglavnom Kuran.)

Belkız nije mogla vjerovati što je pročitala pa je kupila turski Kuran i pročitala ga. Biblija je bila sljedeća — kupila je jednu na sajmu knjiga u Izmiru i pozvana je da u protestantskoj crkvi pogleda film o Isusovom životu temeljen na Evanđelju po Luki.

Gledanje filma potpuno je promijenilo njezino razmišljanje o Bogu. Biblijska priča koja ju je najviše dirnula je molitva carinika i farizeja u Hramu. Ovdje je vidjela vlastiti grijeh. Budući da je poput farizeja bila toliko uvjerena u vlastitu pravednost, doživjela je prvu sramotu pred Bogom. “Ljubite svoje neprijatelje” postao je njezin vodič. Na kraju filma, Belkız se molila svim srcem: “Gospode molim te uđi u moj život, ostavljam svoj život u tvojim rukama, čini sa mnom što hoćeš!”

Nakon toga je svake nedjelje odlazila u protestantsku crkvu, redovito čitala Bibliju i uvijek dolazila na molitvene sastanke. Bila je krštena i živjela je sretno u živom odnosu s Bogom. Zatim je jedne nedjelje na crkvenoj službi 2005. mlada osoba koja je uzela kruh i vino za stolom Gospodnjim uzela kruh, stavila koricu u usta i stisnula unutrašnjost kruha u dlanu. Kada je Belkız to vidjela, osjećala se nelagodno jer se osjećala kao da je tijelo Gospodnje povrijeđeno. O tome je razgovarala s prijateljem protestantom. Rekla je da joj je rekao da je to u redu jer “to zapravo nije tijelo Gospodinovo, mi to činimo na spomen; Katolici stvarno vjeruju da je to tijelo Kristovo.”

Nakon toga potražila je Katoličku crkvu i od tada je katolkinja.

Nakon pohađanja vjeronauka krizmana je 25. travnja 2011. kao katolkinja te je promijenila vjeru na svom rodnom listu iz muslimanske u kršćansku.

“Nisam ja izabrala Boga, on je izabrao mene”, rekla je Belkız. „Ono što me najviše impresionira u kršćanstvu je beskrajna ljubav Gospodina Isusa prema nama. Pronašla sam svog najboljeg prijatelja i svog najljepšeg ljubavnika.”

Na pitanje boji li se progona kao kršćanka, nasmiješila se: “Kad je Isus bio izdan, njegov se učenik Petar tri puta odrekao Isusa. Jer se bojao. Ali taj isti Petar, nakon što je primio Duha Svetoga, širio je Evanđelje od Jeruzalema do Italije i kad je trebao biti razapet, rekao je: ‘Nisam dostojan umrijeti kao moj Gospodin’, i bio je razapet naglavce.” Belkız je također rekla da je ono što je stekla na svom putu vjere točno u Bibliji: “Ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i samosvladavanje” (Gal 5,22-23).

“Bog nam svima nudi blago. Sve što trebamo učiniti je prihvatiti”, rekla je Belkız. “A Bog svoju ljubav prema nama dokazuje ovim: dok još bijasmo grješnici, Krist za nas umrije” (Rim 5,8).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er