CRKVASVIJET

Objavljena tema 57. Svjetskog dana mira

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio je u utorak, 8. kolovoza, priopćenje u kojem predstavlja sljedeću poruku teme Svjetskog dana mira: „Umjetna inteligencija i mir“.

Izjava koju je objavio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja predviđa poziv pape Franje “na otvoreni dijalog o značenju ovih novih tehnologija, obdarenih razornim mogućnostima i ambivalentnim učincima”, javlja Vatican news.

U priopćenju za tisak istaknut je “značajan napredak postignut u području umjetne inteligencije” i kako oni “imaju sve veći utjecaj na ljudske aktivnosti, osobni i društveni život, politiku i gospodarstvo”.

Sveti Otac će naglasiti važnost “budnosti” tijekom rada “kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorijenila u proizvodnji i uporabi takvih uređaja, nauštrb najosjetljivijih i najisključenijih”, kao “nepravda i nejednakost potiču sukobe i antagonizme.”

Poruka će se također dotaknuti poticajne “potrebe da se koncept i uporaba umjetne inteligencije usmjere na odgovoran način”, s ciljem “da ona bude u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma”. To neće biti moguće bez proširenja “tog etičkog promišljanja” na polja “obrazovanja i prava”.

Izjava je zaključena navodeći kako “zaštita dostojanstva osobe i briga za bratstvo koje je učinkovito otvoreno cijeloj ljudskoj obitelji” predstavljaju “neophodne uvjete za tehnološki razvoj koji će pomoći pridonijeti promicanju pravde i mira u svijetu”

Svakog 1. siječnja, na svetkovinu Marije, Majke Božje, Crkva slavi Svjetski dan mira. Ustanovio ga je papa Pavao VI. 1967. godine, a najnovija poruka kojom je obilježen 56. Svjetski dan mira naslovljena je “Nitko se ne može spasiti sam. Borimo se zajedno protiv Covida-19, zajedno krećemo putevima mira.”

U tekstu je papa Franjo pozvao globalnu zajednicu da “razmišlja o općem dobru, priznajući da pripadamo većoj zajednici i otvarajući svoje umove i srca univerzalnom ljudskom bratstvu”, nadajući se zajedničkoj i ozbiljnoj predanosti koju treba slijediti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er