VJERA I DUHOVNOST

Obećanje koje je Gospa dala sv. Bernardici se ispunilo

Mjesto gdje se Gospa Lurdska ukazala mladoj Bernardici Soubirous je špilja Massabielle u Lurdu. Bilo je to 11. veljače 1858. godine kada se pojavila “lijepa Gospođa”, da se poslužimo izrazom mlade pastirice.

Od tog dana Bernardičin se život zauvijek promijenio. Bilo je osamnaest ukazanja Gospe lurdske, od kojih su se posljednja dogodila 7. travnja i 16. srpnja 1858.

11. veljače, mala Bernardica, rođena u Lourdesu 7. siječnja 1844. u skromnoj obitelji, vidjela je “zlatnu svjetlost” kako izlazi iz unutrašnjosti špilje. Upravo u tom trenutku, kada se pojavio sjaj, svetica je ugledala “lijepu Gospođu” odjevenu u bijelu haljinu, koja joj se ukazala u svom svom sjaju. Reakcija mlade žene bila je da odmah uzme svetu krunicu u ruke.

Iz Bernardičinih riječi: “Gospa me ostavila da molim samu; tek na kraju svake desetice krunice mi se pridružila govoreći: Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto”.

Trenutak u kojem je svetica ugledala Djevicu Mariju kako se pojavljuje u spilji predstavljao je s jedne strane početak mukotrpnog života, s obzirom na brojne kritike i ispitivanja koja je pretrpjela, ali s druge strane, ipak, osjećaj radosti i napuštenosti: Nju je Djevica Marija izabrala da otkrije svoje riječi i svoju tajnu!

25. ožujka 1858. kada je Gospa otkrila svoje ime. Djevica je rekla na gaskonskom dijalektu, jedinom jeziku koji je Bernadette razumjela: “Que soy era Immaculada Councepciou”, “Ja sam Bezgrešno Začeće”. Riječi Djevice Marije, prigodom ukazanja 18. veljače, potpuno su promijenile život svete Bernardice. Tijekom trećeg ukazanja mlada se svetica obratila Djevici, iako još nije znala njezino ime.

Bernardica je stoga zamolila Djevicu da zapiše njezino ime, a potom i svoje želje. Gospin odgovor bio je jasan i jezgrovit: “Ono što vam imam reći ne treba zapisivati.” Na te riječi je tada dodala: “Ne obećavam da ćeš biti sretna na ovom, već na onom svijetu.” Nakon toga je Djevica nestala.

Sveta Bernardica je proglašena blaženom 1925., a kanonizirana 1933. za vrijeme pontifikata Pija XI., ne toliko zbog toga što je bila protagonistica marijanskog ukazanja, koliko zbog vrlina njezina jednostavnog i svetog života. I sada živi sretno u nebu kako je Gospa prorekla.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er