SVIJET

Nije milijun, ali je jako blizu: Evo koliko je djece diljem svijeta molilo krunicu 18. listopada


Više od 840 000 djece iz 140 različitih zemalja svijeta odazvalo se pozivu pape Franje da se pridruže inicijativi Milijun djece moli krunicu, koju promiče Međunarodna zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), a upriličena je 18. listopada ove godine.

„Jako smo zadovoljni odazivom. Diljem svijeta djeca su se okupljala kako bi molila za mir, čak i u zemljama koje su trenutno u ratu. Grkokatolička Crkva Ukrajine, na primjer, obavijestila je ACN da je inicijativa promovirana u svim njezinim župama, a tu su i slike djece koja su mola u Pembi, u Mozambiku, koji je posljednjih godina teško pogođen terorizmom“, rekao je Thomas HeineGeldern, izvršni predsjednik ACN Internationala.

„Neke brojke su nevjerojatne! Poljska vodi s gotovo četvrt milijuna, a slijedi je Slovačka sa 190 000. U Australiji i Indiji također je sudjelovalo mnogo djece“, dodao je Heine-Geldern.

No dok brojevi i statistika mogu dati predodžbu o opsegu kampanje Milijun djece moli krunicu, ACN ističe da se svaka molitva računa. „Ima djece koja su se pridružila iz zemalja u kojima su kršćani mala skupina, poput Saudijske Arabije, Omana, Katara i Azerbajdžana. A pridružila su se i djeca iz azijskih zemalja u kojima kršćani nemaju lak život, poput Laosa, Butana – gdje se prijavila jedna osoba – i Mianmara.“

Prema izvješćima dostavljenim organizaciji, inicijativa je imala velik odaziv u stotinama škola diljem svijeta. Recimo, samo u Keniji službeno se pridružilo 50-ak škola, a sudjelovale su i škole iz Španjolske, Južne Koreje, Argentine, Čilea i Meksika…

U svetištu Gospe Fatimske, u Portugalu, djeca iz različitih zemalja okupila su se u Kapelici ukazanja kako bi predvodila svakodnevno molitvu krunice u 18:30 h, koja se uživo prenosila na televiziji i radiju, što je omogućilo mnogima da se uključe i mole.

Počeci molitvene inicijative Milijun djece moli krunicu sežu u 2005. godinu kada je skupina djece viđena kako moli krunicu u lokalnom svetištu u glavnom gradu Venezuele Caracasu, a neke od odraslih koji su svjedočili tomu prizor je podsjetio na riječi Sv. Padra Pija koji je jednom rekao: „Kad milijun djece bude molilo krunicu, svijet će se promijeniti.“ Od tada se kampanja brzo proširila i postala svjetski fenomen. Svrha ove molitvene kampanje, koju promiče međunarodna zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), jest moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu, a istovremeno potaknuti djecu i mlade da imaju povjerenje u Boga u teškim vremenima.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er