VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Legenda o tome kako je sv. Ante postao zaštitnik izgubljenih stvari

Zaštitnik izgubljenih stvari obratio se Bogu kada je izgubio knjigu Psalama koju je napisao, nadajući se da će mu Bog pomoći da je pronađe. Sveti Antun ostaje jedan od najpopularnijih katoličkih svetaca, jer ga se često zaziva u pomoć pri pronalaženju izgubljenih stvari.

Glavni razlog za ovo pokroviteljstvo je legenda o njegovom životu koja se prepričava kroz cijeli srednji vijek pa sve do danas.

Fra. Ubaldus da Rieti pripovijeda ovu priču u svom “Životu svetog Ante”: Dok je tako bio zaposlen, dogodio se nezaboravan incident vrijedan da se o njemu ispriča. Sv. Antun imao je sa sobom izlaganje o Psalmima koje je sam napisao u kojima je sabrao najbolji dio Staroga i Novoga zavjeta i iz kojih je, kao iz izvora, pio onu nebesku mudrost koja mu je omogućila da objasni teološka pitanja. i davao težinu i snagu svojim propovijedima za dobrobit duša. Drugim riječima, bila mu je to najdraža knjiga.

Knjigu je kasnije ukrao novak, koji je napustio samostan. Sveti Antun je htio knjigu natrag, ali nije znao kamo je novak pobjegao. Sveti Antun se odmah obrati Bogu za pomoć: Novak, umoran od redovničkog života, odluči se vratiti u svijet, te ugledavši knjigu s izlaganjem psalama, ukrade je i pobjegne iz samostana, piše Aleteia.

Svetac je tugovao zbog gubitka knjige koja mu je bila tako korisna i potrebna, odmah je pribjegao molitvi, moleći Gospodina ne samo da se smiluje nesretnom mladiću, već i da ga navede da vrati ukradenu knjigu. Prema legendi, Bog je čuo molitvu svetog Antuna i zapovjedio đavlu da intervenira: Njegovu molitvu uslišao je Gospodin. Đavo se, natjeran božanskom zapovijedi, pojavio mladiću u liku strašnog čudovišta i zaustavio ga govoreći: “Vrati se i odmah vrati ono što si ukrao, inače ću te ubiti i baciti u rijeku. ” Novak se uplašio prizora i vratio se u samostan, vrativši knjigu i ponizivši se pred svetim Antunom. Sveti Antun mu se smilovao i ohrabrio ga da ostane postojan u službi Gospodinu. Otkad se ta priča proširila, sveti Ante se časti kao zaštitnik izgubljenih stvari.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er