Uncategorized

Kršćanska pakistanka, majka četvero djece, osuđena na smrt zbog navodnog bogohuljenja Muhameda

Kršćanku, majku četvero djece osudio je na smrt sudac na Posebnom sudu u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, zbog navodnog širenja bogohulnih poruka putem servisa za razmjenu poruka WhatsApp.

Također mora platiti kaznu od 300.000 pakistanskih rupija (oko 1000 dolara). Shagufta Kiran, 40-godišnja bivša medicinska sestra, osuđena je 18. rujna. Uhićena je 2021. zajedno sa suprugom i sinom — koji su kasnije pušteni — zbog navodnih bogohulnih poruka objavljenih 2020. Njezin odvjetnik, prema riječima Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) obećala je žalbu na kaznu. “Shagufta nije autor ovog sadržaja i jednostavno ga je proslijedila na chat bez da ga je pročitala”, rekla je njezina obrana, a prenosi vatikanska agencija Fides.

“Osoba koja je napisala inkriminiranu poruku je slobodna; Onaj tko je to samo komentirao bez odobravanja sadržaja, pak, osuđen je. Vjerujemo da je Shagufta optužena jer je kršćanka: laka je meta i ranjiva”, rekla je njezina odvjetnica Rana Abdul Hameed. Kiranova osuda temelji se na Odjeljku 295-C Kaznenog zakona, koji izriče smrtnu kaznu za vrijeđanje proroka Muhameda, piše portal CNA.

Zatvorena je u središnjem zatvoru Adyalaa u Rawalpindiju dok ne odsluži kaznu. Hameed je također naglasio da Pakistan pomno prati moguće prekršaje blasfemije na internetu i društvenim medijima, koje islamske organizacije smatraju “rastućom prijetnjom koja se mora najstrožije kazniti”. Specijalizirana jedinica savezne policije nadzire i izvješćuje sigurnosne agencije o svakom bogohulnom sadržaju objavljenom na internetu.

“Duboko smo razočarani. Pravda u Shaguftinom slučaju nije zadovoljena. Iznijet će svoj slučaj Visokom sudu,” rekao je za ACN Naeem Yousaf, izvršni direktor Nacionalnog povjerenstva za pravdu i mir. “Na široj razini, država se mora suprotstaviti rastućoj radikalizaciji koja izaziva takve incidente”, nastavio je. Zaključio je pozivajući “sve naše prijatelje i podupiratelje da mole za nju i njezinu obitelj”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er