CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koliko dugo treba moliti nakon primanja svete pričesti?

Mnogi sveci predlažu da se nakon pričesti na misi provede dulje vrijeme u molitvi, od 15 minuta do pola sata. Na kraju mise, većina nas ima razne obveze i odgovornosti koje nas sprječavaju da ostanemo u crkvi i ostanemo u molitvi. Živeći u brzom svijetu, teško je zastati na nekoliko minuta i zahvaliti Bogu za dar svete pričesti.

Međutim, mnogi su sveci poticali na pobožnu praksu ostajanja u molitvi dulje vrijeme nakon primanja svete pričesti. Godine 1980. Kongregacija za sakramente i bogoštovlje objavila je dokument Inaestimabile donum koji potiče na ostanak u molitvi. Preporuča se vjernicima da nakon pričesti ne propuste načiniti prikladnu zahvalu. To mogu činiti tijekom slavlja uz vrijeme šutnje, uz himan, psalam ili drugu pjesmu hvale, ili također nakon slavlja, ako je moguće tako da ostanu moliti za prikladno vrijeme. Inaestimabile donum, 17

Koliko dugo treba ostati u molitvi?

Ne postoji “službeno” vrijeme za boravak u molitvi. Sveci su kroz stoljeća preporučivali različite mogućnosti.

Sveti Josemaria Escriva je napisao: “Kad bi naše zahvaljivanje bilo razmjerno razlici između dara i naših zasluga, ne bismo li cijeli dan pretvorili u neprekinutu Euharistiju, u neprekidnu zahvaljivanje? Nemojte napuštati crkvu gotovo odmah nakon primanja sakramenta. Sigurno nemate ništa toliko važno da ne možete dati našem Gospodinu 10 minuta da se zahvalite.

Sveti Petar Julian Eymard imao je sličan prijedlog: “Najsvečaniji trenuci vašeg života su oni koje provodite u zahvaljivanju, kada je Kralj neba i zemlje, vaš Spasitelj i vaš Sudac, potpuno sklon dati sve što tražite. Posvetite pola sata, ako je moguće, ovom zahvaljivanju ili barem 15 minuta, umjesto da skratite svoje zahvaljivanje, bilo bi bolje da skratite svoju pripremu; Nema spasonosnijeg trenutka za vas nego kada posjedujete Isusa u svom tijelu i u svojoj duši.”

Drugi su sveci proveli puni sat nakon svete pričesti, uživajući u svakoj minuti provedenoj s Isusom u Presvetom Sakramentu. Koliko god vremena provodili u molitvi, zahvaljujte Bogu za njegovu prisutnost u Euharistiji i neka njegova ljubav preplavi vašu dušu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er