CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Katolici se pozivaju na klanjanje Presvetom povodom Međunarodnog euharistijskog kongresa

Mađarski kardinal Péter Erdő pozvao je katolike diljem svijeta da sudjeluju u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu u subotu kao priprema za Međunarodni euharistijski kongres koji će se održati sljedeće godine.

Obraćajući se putem mrežne stranice ove globalne inicijative, kardinal Péter Erdő pozvao je katolike da se pridruže klanjanju u subotu, 21. studenoga, uoči svetkovine Krista Kralja.

“U trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje nema mogućnosti okupljanja u našim crkvama, također se možemo pridružiti klanjanju iz svojih domova svojim osobnim molitvama”, istaknuo je nadbiskup Esztergom-Budimpešte i primas Mađarske, javlja Catholic News Agency.

“Sudjelujmo u ovom zajedničkom klanjanju, pridružimo se župi, zajednici i obitelji! Neka ovo klanjanje u svijetu bude sljedeća stanica u našoj pripremi za 52. Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti i proživimo obnovljenu ljubav prema Bogu”, stoji u kardinalovom pozivu.

Organizatori su zamolili one koji će sudjelovati u globalnoj inicijativi klanjanja da se registriraju na mrežnoj stranici corpusdomini.iec2020.hu. Web stranica izvijestila je da su se od 17. studenoga u Europi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Africi i Oceaniji registrirale 2.002 zajednice.

Prema internetskoj stranici Međunarodnog euharistijskog kongresa 2021., klanjanje u svijetu odvijalo se dva puta godišnje – u subotu u tjednu Tijelova te uoči blagdana Krista Kralja – u posljednje tri godine, uz sve veći broj sudionika.

U subotu će biti sedmi put da je ovakav globalni događaj. Prošlog studenog katolici su zajedno molili na 1.118 lokacija u 54 zemlje.

Vatikan je u travnju najavio da će se Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti, koji je trebao biti održan u rujnu, odgoditi za 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni izvijestio je kako je odluku o premještanju osmodnevnog skupa na rujan 2021. donio papa Franjo, zajedno s mađarskim biskupima i Papinskim odborom za međunarodne euharistijske kongrese.

Program Međunarodnog euharistijskog kongresa, koji je bio planiran da se održi od 13. do 20. rujna, uključivao je misu, molitvu, kateheze i razgovore, kao i kulturna i duhovna događanja oko glavnog grada Mađarske.

Međunarodni euharistijski kongres prvi se put održao u Francuskoj 1881. godine s ciljem povećanja predanosti euharistiji.

Posljednji kongres održan je u Cebuu na Filipinima, 2016. Bilo je 12.000 sudionika, iako su milijuni sudjelovali u dodatnim misama.

Cilj događaja je pružiti svjedočenje stvarne prisutnosti Isusa Krista u euharistiji i promovirati bolje razumijevanje liturgije i euharistije u životu Crkve. Kongres se sada održava svake četiri godine.

Mađarska ima 9,8 milijuna stanovnika, od kojih je 62% katolika. Zemlja koja se graniči s Austrijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Rumunjskom, Ukrajinom i Slovačkom, posljednji je put bila domaćin Euharistijskog kongresa 1938. godine.

U svojoj poruci uoči svjetskog klanjanja u subotu, kardinal Erdő poručio je: “Isus Krist, opraštajući se od svojih učenika, poslao ih je u cijeli svijet da naviještaju evanđelje. Obećao je da će biti s njima ‘uvijek, do kraja vijeka.’”

“S nama je u svom učenju, u svom milosrđu, u svojim sakramentima, ali posebno u slavlju euharistije i u Presvetom Oltarskom Sakramentu koji i mi štujemo izvan mise.”

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er