CRKVASVIJET

Kardinal Svete zemlje nudi svoj život u zamjenu za djecu taoce Hamasa

Novi kardinal koji je poglavar svih latinskih katolika u Svetoj zemlji rekao je da je spreman postati talac Hamasa ako to znači da se djeca koja sada drže u rukama te terorističke organizacije vrate svojim obiteljima u Izrael.

Kardinal Pierbattista Pizzaballa rekao je u ponedjeljak da je “potpuno dostupan” za sudjelovanje u razmjeni talaca s Hamasom, koji je napao Izrael 7. listopada. U ponedjeljak se pojavilo izvješće da je broj talaca koje je Hamas uzeo 199, znatno veći od onoga što je prvobitno objavljeno. Militanti su rekli da će ubiti jednog taoca svaki put kada Izrael gađa civilno mjesto u Pojasu Gaze.

Izrael je bombardirao lokacije Hamasa u Pojasu Gaze i planira kopnenu invaziju.

Tijekom videokonferencije s novinarima 16. listopada, kardinal Pizzaballa je upitan bi li bio voljan biti razmijenjen za djecu koja su držana kao taoci. “Jesam li spreman za razmjenu? Bilo što, ako to može dovesti do slobode i vratiti tu djecu kući, nema problema”, rekao je. “Postoji apsolutna dostupnost s moje strane.” Kardinal i drugi crkveni čelnici u Svetoj zemlji pozvali su za dan molitve i posta za utorak 17. listopada.

Dana 7. listopada, patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu, tijelo koje uključuje katoličke, pravoslavne, anglikanske i protestantske kršćanske vođe, izdali su izjavu pozivajući na “prestanak svih nasilnih i vojnih aktivnosti koje nanose štetu i palestinskim i izraelskim civilima .” Izraelsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u odgovoru se požalilo na “jezične dvosmislenosti i izraze koji aludiraju na lažnu simetriju”. “Predlagati paralelizme tamo gdje oni ne postoje nije diplomatski pragmatizam, to je jednostavno pogrešno”, izjavilo je izraelsko veleposlanstvo. Krajem prošlog tjedna kršćanski su čelnici govorili o “novom ciklusu nasilja s neopravdanim napadom na sve civile” i pozvali Izrael da dopusti humanitarnim zalihama da stignu u Gazu.

Izrael je uveo opsadu pojasa, prekidajući vodu, hranu, gorivo, struju i lijekove. Raphael Schutz, izraelski veleposlanik pri Svetoj Stolici nazvao je novu izjavu kršćanskih vođa “nepravednom, pristranom i jednostranom”. “Ono što se zapravo dogodilo jest da je ‘krug nasilja’ (tipičan izraz lažne simetrije) započeo ničim izazvanim zločinačkim napadom Hamasa + Islamskog džihada (patrijarsi se suzdržavaju od spominjanja svojih imena) ubivši više od 1300 Izraelaca i drugih 35 nacionalnosti,” rekao je na X-u, nekadašnjem Twitteru.

“Također su silovali žene, spaljivali bebe, odrubljivali glave i uzimali taoce. Istovremeno su lansirali rakete i rakete širokog spektra napada na centre civilnog stanovništva u Izraelu – gradove, mjesta, sela, kibuce,” rekao je Schutz. “Jedina stranka koju patrijarsi poimence izdvajaju s konkretnim zahtjevom je Izrael, stranka koja je žestoko napadnuta prije tjedan dana. Kakva šteta, pogotovo kad ovo dolazi od Božjih ljudi.” Papa Franjo je u nedjelju pozvao na uspostavu humanitarnog koridora koji bi omogućio vitalnu robu i usluge u Gazu. No, također je uputio novi apel za oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas.

Također se oglasio i kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, koji je krajem prošlog tjedna opisao Hamasov napad kao “neljudski”. Dok su i papa Franjo i kardinal Parolin priznali pravo Izraela da se vojno brani, Parolin je pozvao na proporcionalnost u odgovoru nacije na napad, izražavajući zabrinutost za civilne žrtve u Gazi zbog bombardiranja. Prošle je subote rekao da istinski pravedan mir zahtijeva dvodržavno rješenje, “koje bi omogućilo Palestincima i Izraelcima da žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er