VJERA I DUHOVNOST

Kakva je korist od primanja pričesti?

Primarna dobrobit primanja svete pričesti je dublje jedinstvo s Isusom Kristom, pod uvjetom da su naša srca otvorena za to jedinstvo. Mnogi od nas se sjećaju da su nas učili ići na misu svake nedjelje i primati svetu pričest što je češće moguće, ali možda se ne sjećamo uvijek razloga za to.

Primanje svete pričesti nije obveza ili drugo pravilo koje treba slijediti, već praksa koja se potiče za vlastitu duhovnu korist, piše Aleteia.

Ponekad je lako zaboraviti da je Sveta Pričest usmjerena na jedinstvo s Isusom Kristom. Katekizam Katoličke Crkve podsjeća nas na ovaj primarni plod ili dobrobit svete pričesti:

Sveta pričest povećava naše jedinstvo s Kristom. Glavni plod primanja euharistije u svetoj pričesti je intimno jedinstvo s Kristom Isusom. Doista, Gospodin reče: Tko blaguje moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Život u Kristu ima svoj temelj u euharistijskoj gozbi: “Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako će i onaj koji mene blaguje živjeti po meni.” KKC 1391

Kad primimo posvećenu hostiju u svoje tijelo, primamo samoga Isusa Krista, tijelom, krvlju, dušom i božanstvom. Ako je naše srce otvoreno i spremno primiti Isusa, doći ćemo u još dublje jedinstvo s njim u svetoj pričesti. Primanje svete pričesti također može povećati razne duhovne milosti u našoj duši, kao što konzumacija hrane osigurava naše materijalne potrebe:

Ono što materijalna hrana proizvodi u našem tjelesnom životu, sveta pričest na divan način postiže u našem duhovnom životu. Zajedništvo s tijelom uskrslog Krista, tijelom koje je “oživljeno i daje život po Duhu Svetom”, čuva, umnožava i obnavlja život milosti primljen na krštenju. Taj rast u kršćanskom životu treba hranu euharistijskog zajedništva, kruha za naše hodočašće do trenutka smrti, kada će nam biti dan kao viatikum. KKC 1392

Često primanje svete pričesti može pomoći povećati ove dobrobiti, približavajući nas sve bliže i bliže našem konačnom cilju sjedinjenja s Isusom Kristom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er