CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kako krunica može imati pozitivan utjecaj na naš svakodnevni život?

Kad se moli s vjerom i predanošću, krunica može biti svjetionik na našem putu prema kreposti.

Dok je krunica nadaleko poznata po svojim meditativnim kvalitetama, ona također može donijeti pozitivan učinak na čovjekov svakodnevni život, donosi Aleteia.

Prije svega, kad se moli s vjerom, krunica pruža priliku za unutarnji razgovor s Isusom i Marijom.

Vlč. John Procter o ovom aspektu krunice promišlja u svojoj knjizi “Vodič za krunice namijenjen svećenicima i drugim osobama”.

Kad molimo krunicu u duhu vjere, u prisutnosti smo Isusa Krista, ne dodirujući rub Njegove odjeće, ne grijući se u sjeni Njegovog apostola, već mu govorimo, mislimo na Njega, slušamo Ga, učimo od Njega, ljubeći Ga i ljubeći Ga zauzvrat. Kako možemo komunicirati s našim Gospodinom i Njegovom Božanskom Majkom, a ne biti dio mnoštva, kao što je Mojsije došao s planine, odražavajući svjetlost Neba, ako ne na našem licu, još uvijek na našoj najdubljoj duši? Kako razmišljati o Njemu i razgovarati s Njim, kao što to činimo moleći uz svoja zrnca, a da ne postanemo bolji i svetiji od duhovnog kontakta?

Prvi aspekt krunice temelji se na njenoj sposobnosti da nas stavi u prisutnost Isusa i Njegove Majke, što je uvijek pozitivno iskustvo. Što više vremena provedemo s Isusom i Marijom, to će vjerojatnije odražavati njihovu ljubav u našem svakodnevnom životu.

Povezan s ovim prvim svojstvom krunice, drugi razlog zašto može imati pozitivan utjecaj na nas je taj što ćemo tijekom molitve razmišljati o otajstvima Evanđelja.

Ako se, u svojim mislima, uzdignemo iznad ove doline i stanemo na vrh planine, bilo Betlehema, Kalvarije ili Tabora, i udahnemo čisti svjež zrak nebeskih misterija, neće li se naša pluća duhovno proširiti te će nam istovremeno srce nam brže zakucati s natprirodnim osjećajima vjere, samopouzdanja i ljubavi? Um će se očistiti uzvišenim istinama dok se filtriraju kroz nebeske potoke; srce će se proširiti nježnom ljubavlju koja u naše srce dolazi iz Kristova srca.

Krunica je u osnovi “biblijska molitva” i uživljavanjem u Evanđelje možemo se približiti Isusu i nadahnuti događajima iz Njegova života možemo biti heroji svoga života.

Vjera, nada i milosrđe moraju rasti u duhovnom životu, ako smo neprestano u kontaktu s tajnama koje ih nadahnjuju i rađaju. Ako smo često u svojoj krunici, “gledajući Isusa, Autora i Završitelja naše vjere”, vrline njegova života moraju se odraziti na našim putovima, kao Petrova sjena nad bolesnicima, i moramo se podići na višu razinu. Ne možemo razmišljati o Kristovom životu, u jednostavnom, dječjem duhu vjere, a da ne postanemo sličniji Kristu, jednostavniji, poslušniji, strpljiviji, opraštajući, “krotkiji i ponizniji u srcu”.

Kao i kod svake molitve, to se može dogoditi samo ako molimo krunicu s vjerom i pouzdanjem u Boga. Ako se to radi iz nužde ili rutine, tada će se njegov učinak smanjiti. Međutim, kada se podudara s vjerom, snaga krunice može imati dubok utjecaj na naš svakodnevni život.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er