SVIJET

Još jedan kršćanin osuđen na smrt

Protuteroristički sud u Sahiwalu u Pakistanu osudio je 1. srpnja jednog kršćanskog mladića na smrt zbog njegove navodne uloge u poticanju nereda u Jaranwali, koji su se dogodili u kolovozu 2023.

Vlasti su uhitile mladića Ehsana Shana tri dana nakon što su tisuće muslimanskih muškaraca spalile više od 200 domova i crkve u kršćanskoj zajednici Jaranwala, piše nedjelja.ba.

Nemiri su počeli nakon što su mještani tvrdili da su vidjeli dvojicu kršćana kako skrnave stranice iz Kur’ana. Iako Shan nije sudjelovao u navodnom bogohuljenju, sud ga je proglasio krivim za dijeljenje “sadržaja mržnje” u kontekstu psovanja islama na društvenim mrežama. Navodno je na TikToku objavio snimke oskrnavljenog islamskog teksta.

Nakon objave presude sudac Ziaullah Khan također je Shana osudio na 22 godine zatvora i kaznio ga s milijun pakistanskih rupija (oko 11 000 eura). Shanov odvjetnik Khurram Shahzad, rekao je da će se žaliti na presudu.

“Ovako izgleda pravda u Pakistanu”, rekao je neimenovani djelatnik International Christian Concern (ICC) te dodao: “Radikalni muslimani spaljuju desetke domova i crkava, a jedina ‘pravda’ koja je zadovoljena je smrt kršćanina koji nije sudjelovao u neredu. Zakon o bogohuljenju ne štiti islamske ideale, nego ubija kršćane”.

Vlasti Punjaba tvrdile su 2023. da su pritvorile gotovo 130 osumnjičenih za njihovu ulogu u napadima na kršćansku zajednicu. Prema predsjedniku Saveza manjina Akmalu Bhattiju, većina pritvorenih je odmah puštena ili nešto kasnije uz jamčevinu. Samo desetak osumnjičenika suočava se sa stvarnim suđenjem.

Vrijedi istaknuti kako su ranije ove godine dva kršćanska brata optužena za skrnavljenje Kur’ana, ali su oslobođena optužbi. Sud u Faisalabadu utvrdio je da im je namješteno nakon osobnog materijalnog spora s muslimanima. Tako se još jednom ustvrdilo kako pakistanski Zakon protiv bogohuljenja često služi kao oružje protiv kršćana u osobnim razmiricama.

ICC nastavlja služiti žrtvama nereda u Jaranwali. U početku su odgovorili s pomoći u hrani. Zatim su obnavljali uništene domove i darovali kućne potrepštine te surađivali s lokalnim partnerima kako bi pružili obuku o traumi i pomogli u ponovnoj izgradnji zajednica. Danas nastavljaju pravno pomagati, ali i omogućavaju pokretanje biznisa s rikšama (prijevozno sredstvo), stokom i trgovačkom opremom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er