VJERA I DUHOVNOST

Je li u redu nositi krunicu oko vrata?

Mnogi katolici, a ponekad čak i nekršćani, krunice nose kao da su ogrlice ili jednostavno kao ukras. Je li u redu nositi krunicu oko vrata? Crkva nema nikakvu službenu deklaraciju o nošenju krunice oko vrata. Kada je blagoslovljena, krunica je sakramental, a neki se sakramentali (poput smeđeg škapulara) nose oko vrata.

Međutim, sveci i redovnici koji su promicali krunicu nikada nisu rekli što trebamo učiniti s zrncima kada ne molimo. Dominikanci, na primjer, nose krunicu pričvršćenu za pojas. Posljednjih godina postali su popularni prstenovi i narukvice od krunice. Namijenjeni su za pomoć pri molitvi, za lakše moljenje krunice, a ne prvenstveno kao nakit. Nema ništa loše u nošenju krunice kao ogrlice, kao što biste npr. nosili medaljicu ili škapular; doista, ovo je uobičajeni običaj u mnogim kulturama.

Na taj način služi kao podsjetnik na molitvu krunice, piše Aleteia

S druge strane, vjerojatno nije dobra ideja da katolici nose krunicu, posebno onu blagoslovljenu, kao nakit ili modni izričaj, bez namjere da je mole. To je neprikladna uporaba sakramentala. Glavna stvar koju treba imati na umu je namjera osobe koja je nosi. Nosite li krunicu oko vrata kao znak pobožnosti i podsjetnik na molitvu ili samo zato što je lijep komad nakita i lijepo pristaje uz vašu odjeću?

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er