SVIJET

Je li nikaragvanski biskup Álvarez uopće još živ? Američki kongresmen traži dokaz

Republikanski zastupnik Chris Smith od nikaragvanskog diktatora Daniela Ortege traži dokaz da je zatvoreni katolički biskup i zagovornik vjerskih sloboda biskup Rolando Álvarez još uvijek živ.

“Budući da nema pouzdanih dokaza o biskupovu zdravstvenom stanju ili čak da je živ”, rekao je Smith, “pozivam predsjednika Ortegu da međunarodnoj zajednici pruži dokaz da je biskup Álvarez još uvijek živ.” Smith je dalje zahtijevao da Crveni križ ima “odmah pristup” Álvarezu “kako bi neovisno pregledao njegovo zdravlje bez ograničenja i bez prisutnosti vladinih službenika ili zatvorskih čuvara.” Smith, katolički republikanac iz New Jerseyja, također je obnovio svoj zahtjev iz lipnja da se osobno sastane s Álvarezom u Nikaragvi.

Uporni zagovornik ljudskih i vjerskih prava i kritičar Ortegine diktature, Álvarez je prvi put stavljen u kućni pritvor u kolovozu 2022. Nakon što je odbio napustiti zemlju, Álvarez je tada osuđen na više od 26 godina zatvora i smješten u ustanovu s maksimalnim osiguranjem poznatu kao “Zatvor Modelo”. Prema Smithu, Modelo je “ozloglašen po svojim teškim uvjetima.” Osim što je zatvorio jednog od vodećih predstavnika Crkve u Nikaragvi, Ortega je poduzimao sve neprijateljskije akcije protiv Katoličke crkve, uključujući protjerivanje vatikanskog izaslanika u Nikaragvi, konfiskaciju crkvene imovine i protjerivanje nekoliko vjerskih redova, uključujući Misionarke ljubavi, piše CNA.

Ortega je također uhitio i protjerao stotine vjerskih i političkih disidenata koji su se protivili njegovom režimu. Mnogi su se ponadali kada je Álvarez navodno nakratko oslobođen početkom srpnja; međutim, brzo je vraćen u Modelo nakon što je prelat još jednom odbio napustiti zemlju. “Biskup Álvarez, hrabar i suosjećajan sluga Božji, neizmjerno je patio od ruku brutalnog režima Daniela Ortege više od godinu dana”, rekao je Smith u svojoj izjavi od 10. kolovoza. “Sigurnost i dobrobit biskupa Álvareza i drugih vjerskih i političkih zatvorenika koje Ortega-Murillov režim i dalje progoni glavna je briga Kongresa SAD-a i branitelja ljudskih prava diljem svijeta”, rekao je Smith, dodajući da “svi vjerski i politički zatvorenici trebaju biti oslobođeni”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er