SVIJET

Irački nadbiskup poziva na molitve nakon tragičnog požara na vjenčanju u kojem je poginulo više od 100 ljudi

Irački nadbiskup poziva na molitve nakon tragičnog požara na vjenčanju u kojem je poginulo više od 100 ljudi

U požaru koji je zahvatio mjesto vjenčanja u sjevernom Iraku poginulo je više od 100 ljudi u većinski kršćanskom gradu koji se još uvijek obnavlja nakon godina okupacije ISIS-a.

Dvorana u Qaraqoshu na ravnici Nineve izgorjela je u utorak navečer tijekom proslave vjenčanja sirijskih katolika. Svjedoci i dužnosnici civilne zaštite rekli su za BBC da je vatru, uz stotine prisutnih gostiju, izazvao vatromet ispaljen dok su mladenci plesali. Nadbiskup Bashar Warda, koji vodi Kaldejsku katoličku nadbiskupiju u Erbilu, rekao je 27. rujna u izjavi za EWTN News da su se “patrijarsi, biskupi i svećenici svih vjera okupili danas u Qaraqoshu kako bi pokopali one koji su stradali.”

“Nema riječi koje mogu adekvatno opisati tugovanje onih koji dovode svoje najmilije na njihova posljednja počivališta u njihovoj drevnoj zemlji. Ono što je trebalo biti vrijeme radosti sada se pretvorilo u cijelu zajednicu u žalost i dubok šok,” rekao je nadbiskup, godinama otvoreni zagovornik progonjene kršćanske manjine na Bliskom istoku, za EWTN News.

“Molim za vaše molitve za one duše koje smo izgubili i teško ozlijeđene. Molim vas da molite za sirijsku zajednicu i njihove obitelji u Iraku i dijaspori.” Jedan katolički svećenik izgubio je 10 članova svoje obitelji u požaru, rekao je Warda. Ozlijeđeni su navodno prebačeni u bolnice diljem ravnice Nineveh.

Dok je Irak većinski muslimanski, nizine Nineveh su povijesno kršćanske i dom su jedne od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, koja se proteže unatrag više od 1600 godina. Kršćansko stanovništvo dramatično se smanjilo posljednjih desetljeća, posebno zbog terora koji provodi takozvana Islamska država.

Qaraquosh, nekih 20 milja jugoistočno od većeg grada Mosula, i dalje je pretežno katolički unatoč tome što su gotovo svi kršćani bili prisiljeni pobjeći pod okupacijom ISIS-a počevši od 2014.; grad je oslobođen dvije godine kasnije.

Papa Franjo posjetio je grad od 60.000 stanovnika tijekom posljednjeg punog dana svog posjeta Iraku 2021. Warda je rekao da je tragedija “ponovo okupila narod Iraka sa [sunitskim muslimanima] koji su otkazali svoje proslave rođenja proroka Muhameda.” “Imamo izjave sućuti i potpore šiitske [muslimanske] zajednice s vladama Iraka i Kurdistana koje su objavile trodnevnu žalost”, istaknuo je.

Iračke vlasti istražuju katastrofu. Ministar unutarnjih poslova zemlje rekao je da dvorana za vjenčanja nema tražene “sigurnosne i sigurnosne specifikacije” i da će odgovorni “dobiti svoju pravednu kaznu”, izvijestio je BBC. SAD je u srijedu rekao da je spreman razgovarati s iračkom vladom o bilo kakvoj pomoći koju bi mogao ponuditi, izvijestio je Reuters.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er