VJERA I DUHOVNOST

Imaju li anđeli doista krila?

Dok tehnički anđeli nemaju krila, umjetnički prikazi anđela odražavaju njihovu misiju u svijetu. Gotovo svaki put kad je anđeo naslikan, skulpturiran ili nacrtan, duhovno stvorenje je prikazano s krilima. Zašto?

Anđeli su glasnici :

Da bismo razumjeli umjetnički prikaz anđela, prvo moramo razumjeti prirodu anđela u kršćanskoj tradiciji. Prije svega, engleska riječ “anđeo” dolazi od latinske riječi angelus, što znači “glasnik Božji”. Latinski potječe od grčkog ἄγγελος ángelos, što je prijevod hebrejskog mal’ākh, što znači “glasnik”, “delegat” ili “veleposlanik”. Katekizam Katoličke Crkve to kaže ovako: Sveti Augustin kaže: “‘Anđeo’ je ime njihove službe, a ne njihove naravi. Ako tražite ime njihove prirode, to je ‘duh’; ako tražite naziv njihove službe, to je ‘anđeo’: prema onome što jesu, ‘duh’, prema onome što rade, ‘anđeo’.”

Cijelim svojim bićem anđeli su sluge i glasnici Božji. Budući da oni “uvijek gledaju lice Oca mojega koji je na nebesima”, oni su “moćni koji vrše njegovu riječ, slušajući glas njegove riječi”. Riječ “anđeo” tada jednostavno opisuje ono što rade, a ne ono što jesu. Anđeli su iznad svih glasnici i kao što ćemo vidjeti kad otvorimo Sveto pismo, oni su glasnici Božjeg božanskog plana, (CCC 329) piše Aleteia

Anđeli su čisti duhovi, što znači da ne posjeduju fizičko tijelo, iako ponekad mogu poprimiti izgled čovjeka. Vidljivi oblik koji se često spominje u Svetom pismu ili popularnim vijestima je fasada, maska ​​koju stavljaju kako bismo ih mogli vidjeti svojim očima. Inače su prirodno nevidljiva bića. Prvih nekoliko stoljeća crkveni anđeli nisu bili prikazani mnogo drugačijima od ljudi u religioznoj umjetnosti, temeljeći svoje prikaze na ono malo što je opisano u biblijskim izvještajima.

Međutim, do 4. stoljeća umjetnici su počeli razlikovati ta duhovna stvorenja. Prvi poznati prikaz anđela s krilima nalazi se na Prinčevom sarkofagu, pronađenom u Sarigüzelu, u blizini Istanbula, a datiran je između 379. i 395. godine. Otada su umjetnici općenito koristili krila i povezivali to s misijom ovih stvorenja kao glasnika. Dio razloga za promjenu religijske umjetnosti povezan je s duhovnom simbolikom ptica. Ptice su u drevnom svijetu smatrane (i korištene) kao glasnici.

Dakle, dok anđeli nemaju krila, umjetnički izričaj postao je izvrstan način vizualizacije njihove službe koju im je Bog povjerio, da budu Njegovi glasnici.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er