Uncategorized

Grob Tereze Avilske otvoren – nakon više od 400 godina tijelo je još netruležno

Nakon 110 godina grobnica velike španjolske crkvene naučiteljice otvorena je za proučavanje. Tijelo joj je još uvijek sačuvano.

Grupa istraživača provest će sljedeća četiri dana proučavajući tijelo svete Terezije Avilske, nakon što je 28. kolovoza otvorena njezina grobnica. U gradu u kojem je umrla, u sjeverozapadnoj Španjolskoj, Alba de Tormes, počiva ova velika svetica.

Terezija je umrla 1582. godine i u narednim stoljećima vladalo je veliko zanimanje za dobivanje njezinih relikvija, odnosno komadića njezine kosti ili mesa. To je dovelo do toga da su neki njezini ostaci raspršeni po Europi; no većina, uključujući njezino srce i ruku, drže se pod budnim nadzorom u gradu njezine smrti, na prekrasnoj rijeci Tormes. Zapravo, za otvaranje urne u kojoj se nalazi njezino tijelo potrebno je 10 zasebnih ključeva; tri od njih se obično čuvaju u Rimu.

Po otvaranju njezina groba 28. kolovoza istraživači su mogli utvrditi da su sveticini posmrtni ostaci još uvijek onakvi kakvi su bili zadnji put kada je grobnica otvorena 1914. godine. Očevi karmelićani Marco Chiesa, generalni postulator Reda karmelićana s diskalcima, i Miguel Ángel González, prior Albe de Tormesa, detaljno su opisali napredak današnjeg rada, izvijestio je ABC Castilla y León, osobito potvrdivši da su svetičini ostaci još uvijek onakvi kakvima se pojavljuju u fotografije iz 1914. Otac Chiesa objasnio je da se istraživači nadaju da će moći utvrditi više o životu svetice, uključujući i vrste bolesti od kojih je bolovala. Također imaju za cilj odlučiti o tome kako bi relikvije trebale biti sačuvane za budućnost.

Ovo istraživanje govori o “boljem upoznavanju svetice, njezinih prinosa, njezinih posljednjih godina života definiranih boli”, rekao je. Na primjer, primijetio je svećenik, “već je otkriveno da je patila od kalcijevih trna u stopalu, zbog kojih nije mogla hodati [bez boli], ali hodala je i stigla do Albe de Tormes. I njezina je želja bila nastaviti.” Unutar urne tim je pronašao kronike premještanja njezina tijela unutar samostana 1754. godine, kao i fotografije iz 1914. godine. Otac González podijelio je svoju radost zbog toga kako je tijelo pronađeno, ali je dodao da je otkriće bilo očekivano, posebno jer su srce i ruka, koji su sačuvani pored urne u staklenim relikvijarima, netruležni.

Istraživanje će se provoditi u tri odvojene faze u narednih nekoliko mjeseci. Po završetku, rezultati će biti objavljeni, piše Aleteia.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er