VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Psalmi imaju terapeutski učinak u liječenju duševnih bolesti

Kršćani često zaboravljaju moliti Psalme, za koje se vjeruje da ih je napisao David. Psalmi su molitva Crkve, a ako ih molim, postaju i mojom molitvom.

Moleći Psalme, vjernici se povezuju s brojnim svecima i ljudima iz Biblije koji su ih svojedobno izgovarali. I Blažena Djevica Marija je često molila ove zanosne nabožne pjesme, baš kao i njezin Sin Isus Krist. Isus ih je čak molio i u času smrti na križu. David je u tim svetim pjesmama oslikao sve ljudske emocije i traženja koje zasigurno i ti katkad nosiš u sebi.

Kao nadahnuti hvalospjevi, Psalmi uzdižu vjernike i pomažu u nevoljama žvota. Psihijatar Vladeta Jerotić je napisao knjigu o Psalmima naziva Božanska i ljudska mudrost u Davidovim psalmima. Jerotić tu govori o njihovom terapeutskom učinku ističući da Psalmi uvelike pomažu u liječenju duševnih bolesti. Nedavno sam također naišao i na knjigu gdje su Psalmi popraćeni prekrasnim slikama židovskog slikara Marca Chagala. U konačnici, svaki Psalam simbolizira i svojevrsnu sliku – sliku života.

Svaki Psalam simbolizira i svojevrsnu sliku – sliku života.

Uz Psalme se veže i jedna zanimljivost s početka 21. stoljeća. Naime, kad se u SAD-u 11. rujna 2001. godine dogodio teroristički napad na Svjetski trgovački centar u kojem su nevini ljudi izgubili živote, američka nacija i cijeli svijet bili su u šoku i nevjerici. Svi su s nestrpljenjem iščekivali što će te tužne večeri u obraćanju naciji kazati američki predsjednik George W. Bush. Dok je nacija vapila za Predsjednikovim riječima, on je – zamislite – te večeri za svoj govor uzeo riječi 23. Psalma. Amerika je tada čula ohrabrujuće Davidove riječi o Bogu kao dobrom Pastiru: „Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; (…) Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer Ti si sa mnom.“

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er