CRKVAPAPA FRANJO

Đavao želi ugušiti našu slobodu, s njim se ne pregovara – upozorava Papa

Da okujemo naše duše: To je ono što đavao želi. Moramo biti oprezni s „lancima“ koji guše našu slobodu, jer nam đavao uvijek oduzima slobodu. Na temelju Evanđelja za ovu nedjelju, 28. siječnja, papa Franjo je preuzeo jedno od svojih čestih upozorenja: Čuvati se sotonskih lukavstava.

Đavao nas želi “osvojiti kako bi nam ‘zakovao duše’”, rekao je. Da okujemo naše duše: To je ono što đavao želi. Moramo biti oprezni s “okovima” koji guše našu slobodu, jer đavao nam uvijek oduzima slobodu. Sveti je Otac zatim razmotrio neke od lanaca kojima se đavao služi: ovisnosti, modne trendove koji uzrokuju konzumerizam, strah, stvari koje potkopavaju samopoštovanje, idolopoklonstvo moći. “Mnogi su naši lanci, doista ih je mnogo u našim životima”, rekao je Papa. I Isus je došao da nas oslobodi svih tih okova. …Isus ima moć istjerati đavla. Isus nas oslobađa od vlasti zla…

“Današnje evanđelje pokazuje nam Isusa kako oslobađa osobu opsjednutu “zlim duhom” (vidi Mk 1,21-28), muči je i tjera da vrišti (vidi stihove 23, 26). Ovako postupa đavao; ovo je način na koji on postupa: želi nas zaposjesti kako bi nam “zakovao duše”. Da okujemo naše duše: To je ono što đavao želi. Moramo biti oprezni s “okovima” koji guše našu slobodu, jer đavao nam uvijek oduzima slobodu. Pokušajmo imenovati neke od lanaca koji mogu okovati naša srca. Mislim na ovisnosti, koje nas zarobljavaju i čine stalno nezadovoljnima, a koje proždiru našu energiju, dobra i odnose.

Drugi lanac na koji mislim su dominantni trendovi koji potiču težnju ka nemogućim perfekcionizmima, konzumerizmu i hedonizmu, koji ljude pretvaraju u robu i kvare odnose. I još više lanaca: postoje iskušenja i uvjetovanja koji potkopavaju samopoštovanje, koji potkopavaju mir i sposobnost izbora i ljubavi prema životu. Drugi lanac je strah, koji nas tjera da gledamo u budućnost s pesimizmom, i nezadovoljstvo, koje uvijek okrivljuje druge. Zatim postoji vrlo ružan lanac, a to je idolopoklonstvo moći, koje stvara sukobe i pribjegava oružju koje ubija ili koristi ekonomsku nepravdu i manipulaciju mišlju. Mnogi su naši lanci, uistinu ih ima mnogo u našim životima. I Isus je došao da nas oslobodi svih tih okova. Danas, pred đavlom koji ga izaziva vičući: „Što ti imaš s nama? Došao si da nas uništiš?” (r. 24), Isus odgovara: “Tiho! Izađi iz njega!” (r. 25).

Isus ima moć istjerati đavla. Isus nas oslobađa od vlasti zla, ali – budimo oprezni – tjera đavla, ali nikad s njim ne pregovara! Isus nikada nije pregovarao s đavlom i kada je bio kušan u pustinji, Isusovi odgovori uvijek su bili riječi iz Biblije, nikada dijalog. Braćo i sestre: s đavlom ne smije biti dijaloga! Budite oprezni: s đavlom ne može biti dijaloga, jer ako mu počnete govoriti, on će uvijek pobijediti. Budite oprezni. Dakle, što bismo trebali učiniti kada se osjećamo u iskušenju i potlačeni? Pregovarate li s vragom? Ne: s njim se ne smije pregovarati.

Još jednom, snagom svoga Duha, Gospodin danas želi reći zlu: „Odlazi, ostavi to srce u miru, ne dijeli svijet, ne dijeli naše obitelji i zajednice; neka žive spokojno kako bi tamo cvjetali plodovi moga Duha, a ne vašeg – to govori Isus. Neka među njima zavlada ljubav, radost, blagost, a umjesto nasilja i povika mržnje neka bude sloboda i mir. Zapitajmo se: Želim li doista biti oslobođen tih okova koji okuju moje srce? I također, jesam li sposoban reći “ne” iskušenjima zla prije nego što se uvuku u moju dušu? Konačno, zazivam li Isusa, dopuštam mu da djeluje u meni, da me iznutra ozdravi? Neka nas Sveta Djevica čuva od zla.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er