VJERA I DUHOVNOST

Da je sveta Monika molila krunicu: Meditacije za one koji traže obraćenje voljene osobe

Svi znamo priču o svetoj Moniki od Hipona, pravoj svetici molitve i ustrajnosti. Sv. Monika je svojim neumornim molbama privela vjeri i svog muža i svoju svekrvu, a kasnije je izvršila obraćenje svog sina Augustina od razuzdanog grešnika u sveca…i crkvenog naučitelja!

Mi čiji su voljeni napustili Crkvu možemo se ugledati na primjer svete Monike kako bismo mogli upravljati životom s našim rasipnicima. Možemo težiti strpljenju poput onog sv. Monike ili pokušati uspostaviti ravnotežu poput Monikine između bezrezervne ljubavi i čvrstog stajanja u istini. Možemo oponašati molitvenost svete Monike u nadi da će se naše izgubljene ovce vratiti u ovčinjak. Za svakoga tko voli nekoga tko se udaljo od vjere i Boga, slika Monike, majke preklinjača, vjerojatno će teško pogoditi. Bolno je zamisliti izmučenu svetu Moniku kako kleči u molitvi, “natapajući zemlju” svojim suzama, kako nam govori sveti Augustin.

Praktično je možemo vidjeti. Možemo to čak i osjetiti. Ono što ne možemo učiniti je čuti. Ne znamo riječi koje je sveta Monika koristila u molitvi. Sve što znamo je da je Božje srce bilo ganuto: “Milosrdno si je uslišao”, piše sveti Augustin, “i nisi prezreo njezine suze kad su tekle iz njezinih očiju … na kojem god mjestu molila.”

U jedno možemo biti sigurni da sveta Monika nije molila krunicu kakvu mi poznajemo. Tek više od 800 godina nakon smrti svete Monike, sveti Dominik je navodno primio krunicu iz Gospinih ruku. No, pretpostavimo da je sveta Monika bila suvremenica svetog Dominika, “moleći zrnca” za obraćenje svoje obitelji. Kako je mogla povezati otajstva krunice sa svojim životom? Molitvena krunica za naše odlutale može pomoći odgovoriti na to pitanje.

Evo primjera meditacije: Svadba u Kani

Svojom teško stečenom mudrošću, sveta Monika je znala da je obraćenje njezinih voljenih u potpunosti u Božjim rukama. Marijo, majko naša, kad je na svadbi nestalo vina, ti si se pouzdala da će Isus popraviti. Slijedeći tvoj primjer, obraćamo se tvome Sinu u pouzdanom iščekivanju, znajući da On jedini može pretvoriti vodu nevjere naših rasipnika u vino vjere. Ne, sveta Monika nije molila krunicu. Ali možemo biti sigurni da molitve svete Monike i naše traže isti cilj: jedinstvo u Kristu i vječno spasenje svih koje volimo.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er