PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

“Čovjek se nikada nije toliko opustio kao danas, ali nikada nije iskusio takvu prazninu kao danas” – Evo gdje se krije odgovor

Nedjelja nije dan za otkazivanje drugih dana, već za njihovo sjećanje… i pomirenje sa životom.” Odmor ne smatramo dovoljno opuštajućim jer ne razumijemo što je pravi odmor, niti čemu on služi. To je bilo opažanje pape Franje tijekom njegove opće audijencije o Deset zapovijedi.

Što se tiče Treće zapovijedi – “Svetuj dan Gospodnji” – Papa je primijetio da se “izgleda kao zapovijed koju je lako poslušati, ali to je pogrešan dojam. Istinski odmor nije jednostavan, jer postoji lažni počinak i pravi počinak. Kako ih možemo prepoznati?”

Lažni odmor

Sveti je otac govorio o tome koliko je naša kultura žedna odmora, te kako cvjeta “industrija distrakcije” koja obećava uživanje i dobar provod. “Dominantni koncept života danas nema svoje težište u aktivnosti i predanosti, nego u izbjegavanju”, rekao je. “Zarada za zabavu i zadovoljstvo. Imidž uzora je uspješna osoba koja si može priuštiti širok i raznolik prostor za užitak.” Međutim, pojasnio je Papa, takav mentalitet ne donosi zadovoljstvo, već suprotno. Umjesto da odmor nalazimo u uživanju, imamo “otuđenje i bijeg od stvarnosti”.

“Čovjek se nikada nije toliko opustio kao danas, ali nikada nije iskusio takvu prazninu kao danas”, rekao je papa Franjo. Odgovor na ovu zagonetku nalazi se upravo u Trećoj zapovijedi, rekao je.

Razlog za odmor „Počinak u ime Gospodnje ima precizan motiv: ‘Jer u šest dana stvori Gospodin nebo i zemlju, more i sve što je u njima, a sedmi dan počinu. Zato je Gospodin blagoslovio Nedjeljni dan i učinio ga svetim […] ‘Bog je vidio sve što je stvorio, i bilo je vrlo dobro.'” Dakle, dan odmora govori o “Božjoj radosti zbog onoga što je stvorio. To je dan razmatranja i blagoslova”, rekao je Papa. Odmor, kako nam ga Bog zapovijeda, je “trenutak kontemplacije, to je trenutak slavljenja, a ne bijega. To je vrijeme da pogledamo stvarnost i kažemo: Kako je život lijep! “

Nasuprot odmoru kao bijegu od stvarnosti, Dekalog stavlja odmor kao blagoslov stvarnosti.” Zato je za kršćane središte našeg dana odmora euharistija, što znači zahvala: “To je dan kada se Bogu kaže: Hvala ti Gospodine za život, za tvoje milosrđe, za sve tvoje darove. Nedjelja nije dan za otkazivanje drugih dana, ali za njihovo sjećanje, blagoslov i pomirenje sa životom.” “Nedjelja je dan kada se pomirimo sa životom govoreći: Život je dragocjen; nije lak, ponekad je bolan, ali je dragocjen”, nastavio je.

Dobro se ne nameće samo od sebe

Papa nas je pozvao da odvratimo pozornost od nesreće, uvijek “ističući razloge za nezadovoljstvo”. “Dobro je ljubavno i nikada se ne nameće. Treba ga izabrati”, rekao je, a mir se također “ne može nametnuti i ne nalazi se slučajno”. “Udaljavajući se od gorkih nabora svoga srca, čovjek se treba pomiriti s onim od čega bježi. Potrebno je pomiriti se s vlastitom poviješću, s činjenicama koje ne prihvaća, s teškim dijelovima vlastite egzistencije. . […] Doista, pravi mir ne znači mijenjati vlastitu povijest, nego je prihvatiti, iskoristiti je na najbolji mogući način, baš onakvu kakva jest“, rekao je.

“Kada život postaje lijep?” upitao je papa Franjo. “Kad počneš dobro razmišljati o tome, kakva god tvoja priča bila. Kad dar sumnje napravi svoj put: ono što je sve milost, i ta sveta misao ruši unutarnji zid nezadovoljstva, inaugurirajući autentični odmor. „Život postaje lijep kada se srce otvori Providnosti i otkrije da je istinito ono što psalam kaže: ‘Moja duša nalazi počinak samo u Bogu’ (62:2). Lijepa je ova rečenica iz psalma: Moja duša nalazi počinak samo u Bogu”, zaključio je Papa.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er