PAPA FRANJO

Apel pape Franje: Neka se ukrajinska pšenica ne rabi kao ratno oružje!

Na kraju opće audijencije papa Franjo je uputio apel međunarodnoj zajednici da se riješi pitanje pšenice koja je zbog rata blokirana u ukrajinskim lukama.

Veliku zabrinutost izaziva blokada izvoza pšenice iz Ukrajine, o kojemu ovisi život milijunā ljudi, posebno u najsiromašnijim zemljama. Upućujem snažan apel da se ulože svi napori kako bi se riješilo to pitanje te zajamčilo opće ljudsko pravo na hranu. Molim da se pšenica, ta osnovna hrana, ne koristi kao ratno oružje! – rekao je Papa.

Zauzimanje Europske unije u pitanju pšenice

U jučerašnjem intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera, glavni tajnik Europske službe za vanjske poslove, odnosno ministarstva vanjskih poslova Europske unije, Stefano Sannino, rekao je da se, kako bi se spriječila svjetska prehrambena kriza, radi na različitim opcijama: na tomu kako uspjeti izvesti tone pšenice blokirane u Ukrajini i kako poduprijeti poljoprivredu i gospodarstvo najugroženijih zemalja.

Po njegovu mišljenju, pretpostavka oko koje se zauzima tajnik Ujedinjenih naroda Guterres, i za koju se zalaže i predsjednik Europskog vijeća Michel, predviđa korištenje luke u Odessi, ali da bi to bilo moguće potrebno je očistiti od mina vode ispred luke te pratiti brodove. Time bi se izbjeglo pribjegavanje slojevitijim rješenjima s političkoga stajališta, kao što je prijelaz s robom preko Bjelorusije, ili pak prolaz kroz Poljsku, produžavajući tako vrijeme prijevoza.

Podupirati razvoj afričkih zemalja

Drugo polje zauzimanja, iako nije odmah učinkovito, jest razvoj poljoprivrede u najsiromašnijim zemljama, posebno u Africi. I na tomu – kako je izjavio glavni tajnik – Europska unija radi, zajedno s Afričkom unijom, kako bi utvrdila planove za potporu poljoprivredi, ali i komercijalizaciju i preradu proizvoda. Još je jedna važna točka – dodao je Sannino – pristup gnojivima kako bi se pronašle alternative onim ruskima.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er