VJERA I DUHOVNOST

Ako vjerujemo u uskrsnuće, zašto mi katolici čuvamo Isusa na križu?

Prijatelj me pitao zašto katolici imaju raspela u crkvama – zar ne vjerujemo da je Isus uskrsnuo? Zašto ga držimo na križu?

Prije svega, htjeli biste provjeriti 1. Korinćanima, 1. poglavlje, stih 23. Pavao kaže, “…ali mi propovijedamo Krista raspetoga…” Zašto Pavao propovijeda Krista raspetoga? Zar ne zna da je Isus uskrsnuo od mrtvih? Naravno da zna! Ali, on zna da se upravo snagom raspetog Krista na križu prekidaju veze grijeha i smrti. Kao što kaže u stihu 24, raspeti Krist je “Božja snaga”. 1 Kor 2,2, “Jer odlučih ne znati među vama ništa osim Isusa Krista, i to raspetoga.”

Opet, nije li Pavao znao da je Isus uskrsnuo od mrtvih? Naravno da jest. Pavao propovijeda Krista raspetoga jer prazan križ nema snage. Križ koji nosi pretučeno, isprebijano i okrvavljeno tijelo Isusa Krista, međutim, taj križ je “sila Božja”. Dakle, mi “držimo Isusa na križu” jer i mi propovijedamo Krista raspetoga. A raspelo nas podsjeća ne samo na Božju moć, nego i na Njegovu ljubav prema nama – da je svoga jedinorođenog Sina predao za muku i smrt, piše Aleteia.

Također, ovdje u ovom životu nemamo toliko udjela u slavi uskrsnuća, koliko u Isusovoj muci na križu; uostalom, moramo svakodnevno uzimati svoj križ ako želimo slijediti Isusa, kako piše u Lk 9,23. I, moramo umrijeti s Kristom da bismo živjeli s Njim kao što nam govori Rimljanima 6:8.

Gdje je Krist umro? Na križu. Raspelo nas podsjeća na to. Još jedan odlomak koji treba imati na umu je Galaćanima 3:1, “O bezumni Galaćani! Tko je tebe opčinio, pred čijim je očima Isus Krist javno prikazivan kao raspet?” Isus je javno prikazan, pred njihovim “očima”, kao razapet. Zvuči kao da su možda gledali u raspelo, zar ne?

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er