VJERA I DUHOVNOST

Ako se boriš protiv raka dojke ova svetica ti svojim zagovorom može pomoći

O svakodnevnom životu svete Agate, ranokršćanske mučenice iz 3. stoljeća, malo se zna, ali njezina se smrt pamti jer je bila najzapamćenije mučeništvo.

Agatha je bila lijepa i udvarana adolescentica koja je umrla za svoju vjeru kad je imala oko 20 godina. U to je vrijeme rimski car Decije izdao edikt kojim je od svih građana Rima zahtijevao da prinesu žrtvu bogovima, za što će dobiti potvrdu kojom se potvrđuje njihova vjernost carstvu i poganskim božanstvima. Neposlušnost naredbi značila bi mučenje, a ako disident i dalje odbija poslušnost, pogubljenje.

Lokalni rimski sudac rekao je Agati da će odstupiti od carevog edikta u njenom slučaju ako bude imala odnos s njim. Kao vjerna kršćanka, Agatha je odbila grešnu razmjenu i zbog toga je bila zatvorena, pretučena i podvrgnuta mučnom mučenju koje je na kraju uključivalo i odsijecanje njezinih grudi. Usred svoje patnje navodno je rekla: “Okrutni čovječe, zar si zaboravio svoju majku i grudi koje su te hranile, da se usuđuješ da me ovako osakatiš?”

U umjetnosti se često prikazuje s grudima na tanjuru, a upravo se zbog te epizode smatra zaštitnicom svih oboljelih od raka dojke ili drugih bolesti i tegoba dojke. Agata je naposljetku umrla u zatvoru i njezino je ime ovjekovječeno u Prvoj misnoj euharistijskoj molitvi, gdje je se spominje među prvim mučenicima Crkve. O

Sveta Zelie Martin također je svetica koju se zaziva u ovoj bolesti jer se vjeruje da je umrla od raka dojke.

Molitva svetoj Agati

O sv. Agato, slavimo tvoju vjeru, dostojanstvo i mučeništvo. Štiti nas i potiči da nadvladamo sve nedaće.

O, sv. Agato, djevice i mučenice, milostivo udijeli nama koji častimo tvoju žrtvu da primimo tvojim zagovorom milost koju molimo (izreci nakanu). Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er