CRKVA

Ako je netko civilno razveden i nije se ponovno oženio, može li se pričestiti?

Ako je netko civilno razveden i nije se ponovno oženio, može li se pričestiti? Crkveni Zakonik kanonskog prava opisuje brak kao neraskidivi savez (vidi kanone 1055-1057). Zakon izvodi ove pojmove iz biblijskih izvora, uključujući poslanicu svetog Pavla Efežanima, gdje on uspoređuje bračnu zajednicu s onom Krista i Crkve (vidi Ef 5,22).

Ovo otajstvo je toliko duboko da kad bismo izgubili svaki drugi znak Božje ljubavi, imali bismo pravo pogledati bračne parove u našoj sredini i zaključiti da je ono što ih drži u ljubavi jedno s drugim ista tajanstvena sila koja drži Krista zaljubljenog u nas. Rezultat je, uči Katekizam Katoličke Crkve, isti: “Zajednica muškarca i žene u braku je način oponašanja u tijelu Stvoriteljeve velikodušnosti i plodnosti” (br. 2335, naglasak u izvorniku).

Razvod mijenja kućna uređenja bračnog para, ali ne utječe na neraskidivu prirodu njihove zajednice. Crkveni zakon stoga razvedenu osobu smatra vjenčanom. To znači da se razvedeni katolici ne mogu ponovno vjenčati osim ako crkveni sud ne nađe neku grešku u njihovom prethodnom braku. Međutim, zakon kaže: “S druge strane, [razvedene osobe] nisu niti izopćene niti im je zabranjeno primanje sakramenata” (Komentar kanona 1155).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er