CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Biskup iz Venezuele: „Ili će nas ubiti Covid-19 ili će to biti glad”

Dok razine siromaštva i nejednakosti u Venezueli, otkrivene najnovijom studijom neovisne platforme za statistiku ENCOVI, svrstavaju zemlju u točku koja je prije bila nezamisliva za latinoamerički kontekst, mons. Polito Rodríguez Méndez, biskup biskupije San Carlos u državi Cojedes (u središtu Venezuele), otvoreno izjavljuje da je stanovništvo „u fazi gladi”.

Pandemija koronavirusa svakodnevno utapa Latinsku Ameriku u ekonomsku i socijalnu krizu, a to se posebno odnosi na Venezuelu. Prema posljednjem istraživanju koje je objavila neovisna platforma statističkih studija ENCOVI, zemlja se znatno odmiče od drugih zemalja Južne Amerike i sve se više približava situaciji sličnoj pojedinim zemljama na afričkom kontinentu.

Prema prikupljenim podacima, 96 % obitelji nalazi se u siromaštvu i to mnogi u ekstremnom siromaštvu što znači da njihova primanja nisu dovoljna za pokriti minimalne dnevne potrebe za hranom. Isto se odnosi i na druge varijable povezane s radom, obrazovanjem, stambenim uvjetima i javnim uslugama. Svemu tome doprinijela je i panemdija koronavirusa.

„Venezuela ulazi u fazu gladi”, objašnjava mons. Polito Rodríguez Méndez za Međunarodnu zakladu Pomoć Crkvi u nevolji. „Situacija od lošega ide prema goremu. Gospodarstvo je paralizirano, nema industrije ili rada na poljima. Bruto domaći proizvod je ispod nule, a najviše su pogođeni najsiromašniji koji nemaju hrane i daleko su od života dostojna čovjeka. Potrebna nam je pomoć kako bismo ih mogli prehraniti”, rekao je biskup.

Dalje nastavlja: „Obitelj prosječno zaradi oko tri ili četiri dolara mjesečno. Kutija jaja košta dva dolara, a kilogram sira oko tri dolara. Nekada su ljudi ovdje bili siromašni, a danas više ne mogu živjeti! Država Cojedas poznata je po mangu, vrsi voća i većina ih stanovništva jede za doručak, ručak i večeru. U karanteni smo bili više od dva mjeseca, a sve je postalo vrlo skupo i jednostavno ovako više ne možemo nastaviti.”

Prema biskupovim riječima, pandemija je tek počela pogađati zemlju i ono najgore tek dolazi. A to ga silno uznemirava: „Prije nekoliko tjedana u Maracaibou umro je svećenik, testova nedostaje, crkve su zatvorene četiri mjeseca, svećenici nemaju što jesti…”

Nadalje tvrdi kako postoji opasnost da će se pokušati vratiti tisuće venecuelanskih migranata koji su izgubili posao u Kolumbiji, Peruu, Čileu ili Argentini, te sa sobom donijeti virus. Zbog toga su mnoga pogranična područja zatvorena i izolirana. Brojni migranti pokušavaju se vratiti ilegalnim rutama, a neki pješače i preko 20 dana planinskim stazama. Cjelokupna situacija počinje ostavljati ozbiljne posljedice.

I kao da to sve nije bilo dovoljno pa je zadnjih tjedana veliki dio država pretrpio invaziju crva koji su uništili nasade banana i pašnjake za stoku. Biskup navodi kako je cijela situacija vrlo depresivna, broj samoubojstava se povećao, a poteškoće se moraju prevladati i ljudima treba pružiti duhovnu pomoć. To je neophodno. Ne možemo ih sad iznevjeriti.

„Moramo potražiti međunarodnu podršku. Sami ne možemo ništa učiniti. Nema sirovina, nema motiviranoga osoblja, nema hrane. Zemlja se urušava. Povrh svega, ne želimo oružane intervencije. Potrebna nam je međunarodna, humanitarna i zdravstvena pomoć jer bez toga nemamo drugoga izlaza – ili će nas ubiti Covid 19 ili će to biti glad”, poručio je biskup Polito Rodríguez Méndez.

www.medjugorje-news.com/SR

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er