CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Što Duh Sveti može imati s brakom?

Stanite jedni pred druge kao “ja” i “ti”, a pred ostatkom svijeta, uključujući djecu, kao “mi”. Nastavljajući niz kateheza o Duhu Svetome, papa Franjo je na općoj audijenciji 23. listopada razmatrao kakav je odnos Duha Svetoga prema sakramentu ženidbe.

Istaknuo je doprinos sv. Augustina razvoju nauka o Duhu Svetom. I upitao: “Što Duh Sveti može imati s brakom?” “Mnogo”, odgovorio je Papa. Kršćanski brak je sakrament sebedarja, jednoga za drugoga, muškarca i žene. Tako je Stvoritelj zamislio kada je “Bog stvorio čovjeka na svoju sliku… stvorio ih je muško i žensko.” Ljudski je par stoga prvo i najosnovnije ostvarenje zajedništva ljubavi koje je Trojstvo. Poput “prvog lica množine” Trojstva, bračni parovi bi također trebali tvoriti “mi”. Stanite jedni pred druge kao “ja” i “ti”, a pred ostatkom svijeta, uključujući djecu, kao “mi”.

Kako je lijepo čuti kako majka govori svojoj djeci: „Tvoj otac i ja…“, kao što je Marija rekla Isusu kad su ga u dobi od 12 godina našli u hramu kako poučava liječnike (usp. Lk 2: 48), i čuti oca kako kaže: “Tvoja majka i ja”, kao da smo jedno. Koliko je djeci potrebno to jedinstvo – majka i otac zajedno – jedinstvo roditelja, i koliko samo pate kad ga nema! Koliko pate djeca rastavljenih roditelja, koliko pate.

Nitko nije rekao da je to lako, priznao je Papa, a pogotovo ne u današnjem svijetu. Ali “tamo gdje Duh Sveti ulazi, ponovno se rađa sposobnost sebedarja”. Zapravo, to je način na koji je to Stvoritelj zamislio i stoga je to “u prirodi” ovih stvari. Ostavljajući po strani svoje bilješke ustrajavajući na tome da “djeca pate zbog odvajanja ili nedostatka ljubavi roditelja”, potaknuo je ponavljanje onoga što je Marija rekla u Kani: “Nemaju vina.” Duh Sveti je Onaj koji nastavlja izvoditi, na duhovnoj razini, čudo koje je Isus učinio tom prilikom; naime, promijeniti vodu navike u novu radost zajedničkog života. To nije pobožna iluzija: to je ono što je Duh Sveti učinio u tolikim brakovima, kad su ga supružnici odlučili zazvati.

Talijanska poslovica kaže: “Nikad ne stavljaj prst (nikada ne miješaj se) između muža i žene.” Između muža i žene zapravo postoji “prst”, “prst Božji”: to jest, Duh Sveti!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er