CRKVASVIJETVIJESTI

Ubijen isusovac pater Marcelo Pérez, proročki glas mira Meksika

Četrdesetogodišnji isusovac pater Marcelo Pérez ubijen je nakon slavlja nedjeljne mise. Zauzimao se za mir i zaštitu ljudskih prava

U nedjelju 20. listopada, nakon mise u župi u Cuxtitaliju, četvrti San Cristóbala de Las Casas, grada u meksičkoj saveznoj državi Chiapas, isusovac Marcelo Pérez pronađen je izrešetan hicima naslonjen na volan svojega bijelog kombija. Ubili su ga muškarci vozeći se na brzom motociklu, javlja Vatican News.

Četrdesetogodišnjeg isusovca u tim su krajevima smatrali glasom vodiljom i proročkim glasom mira i pomirenja te ustrajnim braniteljem ljudskih prava. Rođen u starosjedilačkoj skupini Tzotzil, za koju se oduvijek brinuo štiteći ju od zlostavljanja i ugnjetavanja, nedavno je u jednom intervjuu snažno upozorio da je država Chiapas sve više u opasnosti jer njome dominira organizirani kriminal te je čak dao do znanja da je na njegovu glavu stavljena nagrada od više stotina tisuća pezosa. Narod je na ubojstvo odmah reagirao s ogorčenjem, a vlasti su ga osudile.

I Organizacija ujedinjenih naroda, definirajući taj događaj neprihvatljivim, potaknula je na trenutačnu i iscrpnu istragu, dok je Meksička biskupska konferencija izrazila žalost. Taj čin nasilja ne samo da lišava zajednicu delikatnog pastira, nego i ušutkava glas koji se neumorno borio za mir i pravdu u regiji – napisali su biskupi.  

Još su dva isusovca izgubila život prije samo dvije godine kada su ih ispred njihove crkve u državi Chihuahua ubili naoružani muškarci, dok je još uvijek misterij ubojstvo oca Isaíasa Ramíreza Gonzáleza, čije je tijelo pronađeno 15. kolovoza ove godine ispod mosta u Guadalajari, glavnom gradu meksičke savezne države Jalisco. Naimem, upravljanje drogom i krijumčarskim rutama koje prolaze između Chiapasa i Jalisca uzrok su žestokog rata između dva najmoćnija kriminalna kartela u Meksiku: Sinaloa i Jalisco Nueva Generación.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er