VJERA I DUHOVNOST

3 savjeta bl. Karla Acutisa: Evo kako se približiti svom anđelu čuvaru

Bl. Karlo Acutis gajio je veliku pobožnost prema anđelima. Neka vas život ovog mladog blaženika potakne da se približite svom anđelu čuvaru.

Od ranog djetinjstva bl. Carlo Acutis pokazivao je posebno zanimanje za anđele. Od malih nogu imao je konkretna iskustva pomoći svoga anđela čuvara, što mu je učvrstilo vjeru i zanimanje za ove nebeske glasnike.

Mladi talijanski blaženik, koji će uskoro biti proglašen svetim, čak je svom anđelu čuvaru dao ime, nazvavši ga Gabriel. Čak je rekao da, po njegovom mišljenju, nalikuje Nasmiješenom anđelu u katedrali u Reimsu. Evo nekoliko savjeta koje bi ovaj “milenijski svetac” mogao dati danas kako bi nam pomogao produbiti naš odnos s tim duhovnim stvorenjima.

1 ZAMOLITE SVOG ANĐELA ČUVARA ZA POMOĆ Anđeli prate svaku osobu od rođenja do smrti i rade u naše ime kroz cijeli život. Psalmi nas podsjećaju na ovo: “Jer će [Bog] zapovjediti svojim anđelima za tebe da te čuvaju na svim tvojim putovima. Na rukama će te nositi da se o kamen nogom svojom ne spotakneš” (Psalam 91,11-12).

Oni štite i brane od opasnosti, vanjskih i unutarnjih, savjetujući i vodeći svakoga na životnom putu. Sveti Alojzije Gonzaga i sveti John Henry Newman čak su tvrdili da anđeli čuvari mogu tješiti duše koje su im povjerene u čistilištu dok čekaju njihov ulazak u raj.

Poput mnogih svetaca, Karlo Acutis također je imao naviku tražiti pomoć od svog anđela čuvara u svom svakodnevnom životu, osobito u borbi protiv vlastitih nedostataka. Također je govorio djeci koju je poučavao vjeronauku: “Tražite pomoć od svog anđela čuvara, koji vam mora postati najbolji prijatelj.” Bio je to jedan od ključnih savjeta koje im je mladi blaženik volio davati kako bi im pomogao u postizanju svetosti.

2 PROČITAJTE IZVJEŠTAJE O ANĐEOSKIM UKAZANJIMA Mnogi su sveci posvetili tekstove nevidljivom svijetu i njegovim anđelima, a neki su čak dobili i milost ukazanja, uključujući svetu Gemmu Galgani, svetog Franju Asiškog, svetu Faustinu Kowalsku i svetu Katarinu Labouré. Neki su čak primili milost da budu u stalnom dijalogu sa svojim anđelom čuvarom, da ga vide kako moli i razmišlja o Bogu, ili da ih je on čudesno spasio.

Mistična iskustva ovih svetaca ostavila su dubok dojam na mladog Karla. To ga je toliko dirnulo da je čak planirao napraviti virtualnu izložbu na tu temu. Nažalost, nije mogao provesti ovaj plan zbog svoje prerane smrti od leukemije u dobi od 15 godina. No, njegov san nekoliko godina kasnije ostvario je talijanski novinar koji je projekt oživio. Kao i u Karlovom slučaju, čitanje ovih nadnaravnih priča može poslužiti kao podsjetnik na postojanje ovih anđela i poticaj za uspostavljanje dubljeg odnosa s njima.

3 POSJETITE SVETIŠTA POSVEĆENA ARKANĐELIMA Odnos Karla Acutisa s anđelima također je ojačan nakon obiteljskog hodočašća u svetište svetog Mihaela Arkanđela na brdu Gargano u južnoj Italiji. Prema predaji, arkanđeo Mihael ukazao se nekoliko puta svetom Lorenzu Maioranu u 5. stoljeću. Zapravo, sam je Padre Pio u ovo svetište slao ljude koje je posebno mučilo zlo.

Karlo Acutis bio je duboko impresioniran ovim svetištem i od tada je stekao naviku češće se moliti svom anđelu čuvaru i devet zborova anđela, posebno recitiranjem krunice sv. U Europi i svijetu brojna su svetišta posvećena svetom Mihaelu Arkanđelu, među kojima je naravno i slavni Mont Saint Michel, gdje se arkanđeo ukazao 709. godine biskupu Avranchesa, St. Aubertu.

Primjer blaženog Carla Acutisa sve nas poziva da ponovno otkrijemo prisutnost ovih nebeskih stvorenja u svakodnevnom životu, da ih upoznamo i da im se molimo u svim životnim okolnostima!

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er