VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto bi ste se trebali obratiti ovoj snažnoj pobožnosti kada se suočavate s poteškoćama ili preprekama

Na početku svog pontifikata papa Franjo uveo je pobožnosti Gospi koju je otkrio dok je studirao u Njemačkoj kao mladi isusovac: Gospa koja razvezuje čvorove.

Kao nadbiskup uveo je pobožnost u Argentini, a sada kao Papa, u cijeloj Sveopćoj Crkvi. Marijin blagdan pod nazivom “Gospa koja razvezuje čvorove” slavi se 28. rujna. Slika Gospe Razrješiteljice čvorova predstavlja Mariju kao suosjećajnu i nježnu majku koja razmrsuje poteškoće, grijehe i prepreke s kojima se suočavamo, vodeći nas do dublje veze s Bogom i veće slobode na našem duhovnom putu.

Kako je papa Franjo otkrio ovu pobožnost?

Papa nikada nije posjetio Augsburg. Međutim, tijekom studija u Njemačkoj 1980-ih, jedna je časna sestra poslala tadašnjem ocu Jorgeu Mariju Bergogliu božićnu čestitku s ovom slikom Gospe. Sveti Otac originalnu baroknu sliku ne smatra značajnim umjetničkim djelom, no poruka Gospe koja razvezuje čvorove pobudila je njegovu znatiželju.

Podrijetlo slike

Na slici Marija drži bijelu vrpcu sa zavezanim čvorovima. Uz pomoć anđela, Marija razvezuje čvorove. Počeci pobožnosti Gospe Razrješiteljice čvorova sežu u Augsburg u Njemačkoj 1612. godine. U to vrijeme bračni par Wolfgang Langenmantel i Sophia Rentz bili su na rubu razvoda. Očajnički želeći spasiti svoj brak, suprug je potražio savjet isusovačkog svećenika oca Jakoba Rema. Nadahnut svetim Irenejem, crkvenim ocem iz drugog stoljeća, otac Rem uzeo je vrpcu koja se koristila na ceremoniji vjenčanja para i njih dvoje su se molili Djevici Mariji. Nadahnuće je došlo iz spisa svetog Ireneja protiv hereza, gdje je govorio o Mariji, govoreći: “Čvor Evine neposlušnosti razriješen je Marijinom poslušnošću: ono što je djevica Eva vezala svojom nevjerom, Marija je razriješila svojom vjerom” (“Protiv krivovjerja”, 3, 22, 4; vidi Katekizam Katoličke Crkve, br. 494). Na taj način nadahnuti, svećenik i suprug zamoliše Mariju da razriješi čvorove bračnih borbi para i izgladi simboličnu vrpcu koja ih je povezivala u braku. Njihove su molitve bile uslišane i par se pomirio, proživjevši svoj bračni život u skladu.

Mnogo godina kasnije, njihov unuk, otac Hieronymus Langenmantel iz samostana Svetog Petra u Augsburgu, naručio je od umjetnika Johanna Melchiora Georga Schmidttnera da izradi sliku pod nazivom “Razvezivanje čvorova” oko 1700. godine. Ova slika, svjedočanstvo moći Marijina zagovora, do danas se nalazi u crkvi svetog Petra am Perlach u središtu Augsburga u Njemačkoj.

Značenje čvorova

“Čvorovi” predstavljaju različite borbe i terete ljudskog života, od osobnih grijeha i krivnje do međusobnih sukoba i emocionalnih rana. Čvorovi također mogu simbolizirati strahove, nesigurnosti, sumnje ili probleme koji se čine neodoljivima i nerješivima. Baš kao što čvor može učiniti nešto krutim i stegnutim, ovi duhovni i emocionalni čvorovi čine život opterećujućim, dovodeći nas do toga da se osjećamo zarobljeni ili vezani našim okolnostima. Pobožnost ističe katoličku vjeru u moćni Marijin zagovor, koja svojom majčinskom brigom posreduje kod svoga Sina, Isusa Krista, da oslobodi vjernike iz tih zapleta.

Povjeravajući joj naše poteškoće, ona nježno i s ljubavlju radi na razmrsivanju čvorova u našim životima, bez obzira koliko beznadni ili složeni izgledali. Kao majka puna ljubavi, Marija je aktivno uključena u živote svoje djece, razvezujući čvorove na intiman, pažljiv i suosjećajan način.

Teološki značaj

Pobožnost Gospi Razrješiteljici čvorova duboko je teološka, ​​ukorijenjena u Marijinu ulogu u spasenju. Rani crkveni oci često su uspoređivali Mariju s Evom: dok je Evina neposlušnost donijela čvor grijeha, Marijina ga je poslušnost razvezala, dovodeći do spasenja. Marijina podložnost Božjoj volji, koja je kulminirala Isusovim utjelovljenjem, ključna je za otkupljenje čovječanstva. Gospa Razrješivačica čvorova nudi utješnu sliku Marije kao Majke pune ljubavi, spremne pomoći u osobnim borbama, problemima u odnosima ili duhovnim kušnjama. Katolici se potiču na povjerenje u njezin zagovor i Božju providnost, znajući da se po njoj mogu riješiti i najsloženiji problemi u svijetu punom neizvjesnosti. Preko Marijinih ruku, čvorovi koji nas vežu mogu se razriješiti i možemo ići naprijed u nadi i povjerenju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er