CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Najveće đavolje lukavstvo jest to što je uvjerio ljude da ne postoji

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu 25. rujna na Trgu Sv. Petra, papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu “Duh i Zaručnica. Duh Sveti vodi Božji narod ususret Isusu, našoj nadi”, progovorivši ovoga puta na temu “Duh odvede Isusa u pustinju. Duh Sveti – naš saveznik u borbi protiv duha zla”.

Kako je na početku podsjetio Sveti Otac, neposredno nakon krštenja u Jordanu, Isusa „Duh… odvede… u pustinju da ga đavao iskuša“. „Tako se kaže u Matejevom Evanđelju. Inicijativa nije od sotone, nego od Boga. Odlazeći u pustinju, Isus je poslušao nadahnuće Duha Svetoga, ne pada u zamku neprijatelja, to ne. Nakon što je nadvladao napasti, on se – piše – vratio u Galileju ‘u snazi Duha’ (…) Svjedoci smo danas čudnog fenomena u vezi sa zloduhom. Na određenoj kulturnoj razini smatra se da jednostavno ne postoji, da je on kao neki simbol kolektivnog nesvjesnog, ili otuđenja, ukratko metafora. Ali ‘najveće đavolje lukavstvo jest to što je uvjerio ljude da ne postoji’ (…) Lukav je i prepreden: on nas uvjerava da ne postoji i tako svime vlada (…)

Najsnažniji dokaz da sotona postoji ne nalazimo u grešnicima ili opsjednutima, već u svecima! ‘Pa kako to, oče?’ Dà, istina je da je zloduh prisutan i djeluje u određenim ekstremnim i ‘neljudskim’ oblicima zla i zloće koje vidimo oko sebe. Ali na taj je način, međutim, u pojedinim slučajevima praktički nemoguće doći do sigurnosti da je riječ zapravo o njemu, budući da ne možemo točno znati gdje prestaje njegovo djelovanje, a počinje naše vlastito zlo. Zato je Crkva vrlo razborita i stroga u provođenju egzorcizma, za razliku od onoga što, nažalost, biva u nekim filmovima“, upozorio je poglavar Katoličke Crkve.

„Upravo je u životima svetaca (…) zloduh prisiljen izići na vidjelo (…) Bitku protiv duha zla dobiva se onako kako ju je Isus dobio u pustinji: šibom Božje riječi (…) Kad dođe napast: ‘ma bilo bi lijepo ovo, bilo bi lijepo ono’, stani! Uzdigni svoje srce Gospodinu, moli se Majci Božjoj i otjeraj ga, kao što nas je Isus naučio otjerati ga. Sv. Petar predlaže također drugo sredstvo, koje Isusu nije bilo potrebno, ali nama jest, a to je budnost: ‘Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre’. A Sv. Pavao nam pak kaže: ‘ne dajite mjesta đavlu’“, napomenuo je Papa.

Vezani članci

U nastavku je naglasio da nakon što je Krist, na križu, jednom zasvagda pobijedio vlast „kneza ovoga svijeta“, zloduh je „privezan, baš kao pas na lancu; ne može nikoga ugristi, osim onih koji mu se, prkoseći opasnosti, približe… Može lajati, moljakati, ali ne može ugristi, osim onih koji to žele.“ „Ako si tako blesav da ideš đavlu i kažeš: ‘Hej, kako si!’, on će te uništiti (…) Suvremena tehnologija, na primjer, pored mnogih pozitivnih dobara koje treba cijeniti, nudi i bezbroj načina da se ‘đavlu dade mjesta’ i mnogi tu padaju. Pomislimo na pornografiju na internetu iza koje se krije rastuće tržište, svi to znamo. Tu je đavao na djelu. To je vrlo raširena pojava koje se kršćani, međutim, moraju dobro čuvati i koju moraju snažno odbaciti (…) Svijest o djelovanju đavla u povijesti ne smije nas obeshrabriti“, poručio je papa Bergoglio.

Nakon kateheze kazao je kako je ožalošćen zbog vijesti koje stižu iz Libanona, gdje je u snažnom bombardiranju bilo mnogo ljudskih žrtava i izazvana su brojna razaranja. „Nadam se da će međunarodna zajednica učiniti sve da zaustavi tu strašnu eskalaciju. To je neprihvatljivo! Izražavam svoju blizinu libanonskom narodu koji je već previše propatio u nedavnoj prošlosti. I molimo za sve narode koji pate zbog rata: ne zaboravimo napaćenu Ukrajinu, Mianmar, Palestinu, Izrael, Sudan, sve napaćene narode. Molimo za mir“, pozvao je, prenos IKA.      

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er