Uncategorized

Zašto sv. Ivana Krstitelja nazivaju “Zaručnikovim prijateljem”

Među mnogim naslovima svetog Ivana Krstitelja je i “Zaručnikov prijatelj”, koji dolazi izravno iz evanđelja i sažima njegovu ulogu.

Biblija se često naziva ljubavnim pismom čovječanstvu, a na njezinim su stranicama utkane razne bračne slike koje opisuju Božji narod kao zaručnicu, a Isusa kao zaručnika, piše Aleteia.

Sveti Ivan Pavao II. pisao je o ovoj slici supružnika u svom Pismu obiteljima, pomažući da se malo rasvijetli ovaj biblijski jezik: Jednog dana u razgovoru s Ivanovim učenicima, Isus govori o pozivu na vjenčanje i prisutnosti zaručnika među gostima: “Zaručnik je s njima” (Mt 9,15). Na taj je način naznačio ispunjenje u svojoj osobi slike Boga Zaručnika, koja je bila korištena već u Starom zavjetu, kako bi se potpuno otkrilo otajstvo Boga kao otajstvo ljubavi. Nadalje dodaje: “Opisujući sebe kao ‘Zaručnika’, Isus otkriva Božju bit i potvrđuje svoju neizmjernu ljubav prema čovječanstvu.”

Povijest spasenja je priča o ljubavi, priča u kojoj nas Bog prati i kuca na naša vrata, nadajući se da će ga pustiti unutra. Sveti Ivan Krstitelj Isusa izričito naziva Zaručnikom i identificira se kao njegov prijatelj: Ivan odgovori: “Nitko ne može primiti ništa osim onoga što mu je dano s neba. Vi ste mi sami svjedoci da rekoh: Ja nisam Krist, nego sam poslan pred njim. Tko ima nevjestu, mladoženja je; Prijatelj zaručnikov, koji stoji i sluša ga, jako se raduje glasu zaručnikovu; stoga je ova moja radost sada puna. On mora rasti, a ja se moram smanjivati.” Ivan 3,27-30

Čak i Isus koristi ovu sliku kada ga pitaju o učenicima sv. Ivana Krstitelja: A oni mu rekoše: “Ivanovi učenici poste često i mole se, a tako i farizejski učenici, ali tvoji jedu i piju.” A Isus im reče: “Možete li natjerati svatove da poste dok je mladoženja sa njima? Doći će dani kada će im se uzeti zaručnik, i tada će postiti u te dane.” Luka 5:33-35 Jedna zanimljivost naslova “Zaručnikov prijatelj” je da odmah podsjeća na Zaručnika, što je upravo ono što bi sveti Ivan Krstitelj želio da se dogodi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er