CRKVAPAPA FRANJO

Papa upozorio: Rodna ideologija je opasna jer poništava razlike

Papa je u svom govoru diplomatskom zboru Svete Stolice upozorio međunarodnu zajednicu da ne dopusti da “ideološka kolonizacija” podijeli države. “Ideološke kolonizacije pokazale su se štetnima i stvaraju podjele među državama, umjesto da potiču mir”, rekao je papa Franjo 8. siječnja 2024. u svom dugom godišnjem govoru diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici.

Pozivajući na poštivanje ljudskih prava i obranu dostojanstva života u svim fazama, Papa je rekao da međunarodna zajednica mora biti oprezna da se države cijepaju po ideološkim linijama, a nauštrb mira, sigurnosti i suradnje. Govoreći o razvoju ljudskih prava, budući da je Opća deklaracija o ljudskim pravima 2023. godine slavila svoju 75. obljetnicu, papa Franjo je izrazio žaljenje što je posljednjih desetljeća bilo “pokušaja” da se “uvedu nova prava” oko kojih nije uvijek opće slaganje. Objasnio je da je to “dovelo do slučajeva ideološke kolonizacije, u kojoj rodna teorija igra središnju ulogu.”

“Potonje je iznimno opasno jer poništava razlike u svojoj tvrdnji da sve učini jednakima”, dodao je. Ideološka kolonizacija kao šteta miru Papa Franjo je često definirao “rodnu teoriju” kao primjer “ideološke kolonizacije”, što znači da uzima koncept kolonizacije, kao nametanje vanjskog svjetonazora koji uništava kulturu ili ljude, kako bi objasnio kako vjeruje da su određene “ideologije” danas nametnuti društvu. Često ga koristi u odnosu na obiteljsku etiku, brak i rodna pitanja. I često se pojavljuje u vezi sa siromašnijim regijama svijeta i utjecajem bogatih zemalja u ponudi ili uskraćivanju financijske potpore, ovisno o tome hoće li se zemlja sagnuti pritisku po ovim pitanjima.

U svom govoru diplomatskom zboru on je zapravo objasnio kako ideološka kolonizacija utječe na suradnju među državama koje se dijele prema tim svjetonazorima. “Organizacije osnovane za promicanje sigurnosti, mira i suradnje više nisu sposobne ujediniti sve svoje članove za jednim stolom”, ocijenio je Papa, priznajući također da su strukture multilateralne diplomacije oslabile od kraja Drugog svjetskog rata. “Postoji rizik od ‘monadologije’ i podjele u ‘klubove’ koji priznaju samo države koje se smatraju ideološki kompatibilnima. Čak i agencije posvećene općem dobru i tehničkim pitanjima, koje su se dosad pokazale učinkovitima, riskiraju paralizu zbog ideološke polarizacije i iskorištavanja od strane pojedinih država.” “Dijalog, s druge strane, mora biti duša međunarodne zajednice”, naglasio je.

Stop surogat majčinstvu

U obrani ljudskih prava Papa je u svom govoru istaknuo i potrebu obrane života u svim njegovim fazama, pozivajući međunarodnu zajednicu da zabrani “tzv. surogat majčinstvo” diljem svijeta. “Put do mira zahtijeva poštivanje života, svakog ljudskog života, počevši od života nerođenog djeteta u majčinoj utrobi, koje se ne može potisnuti niti pretvoriti u predmet trgovine”, rekao je. “S tim u vezi, smatram žalosnom praksu tzv. surogat majčinstva, koja predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, koja se temelji na iskorištavanju situacija materijalnih potreba majke”, nastavio je. “Dijete je uvijek dar, a nikad osnova trgovačkog ugovora. Slijedom toga, izražavam svoju nadu da će međunarodna zajednica nastojati zabraniti ovu praksu univerzalno.” Papa je također osudio “kontinuirano širenje kulture smrti”, posebno na Zapadu. “U ime lažnog suosjećanja [kultura smrti] odbacuje djecu, starije i bolesne.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er