CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Evo kako je zapravo započela prva Noć vještica

Podrijetlo Noći vještica vuče korijene iz masovnog egzorcizma koji se izvodio u 7. stoljeću. Riječ “Noć vještica” škotska je skraćenica fraze “Allhallow-even”, koja doslovno znači “Sva sveta večer” i datira iz 18. stoljeća. Englezi imaju sličnu frazu, “All Hallows’ Eve,” s istim značenjem.

Obje riječi označavaju noć uoči Svih svetih i odnose se na slavlje svetih muškaraca i žena koji su u Katoličkoj Crkvi priznati da borave u Nebu. Porijeklo ovog posebnog blagdana seže u 13. svibnja 610. godine, kada je papa Bonifacije IV. posvetio bivši rimski hram, dajući mu novi naslov “Sv. Marije i mučenika.” Sagradio ga je car Agripa i dovršio oko 126. godine, ovaj hram je prethodno bio posvećen svim poganskim bogovima.

Danas je poznat kao “Panteon” u odnosu na ovu izvornu posvetu i ostaje arhitektonsko čudo antičkog svijeta. Svi sveti Papa Grgur VII prebacio je blagdan Panteona s 13. svibnja na 1. studenoga, kombinirajući ga s drugim blagdanima kako bi stvorio “Dan svih svetih”. Katolička crkva ima tradiciju izgovaranja molitve egzorcizma kada se zgrada posvećuje štovanju Boga. To je osobito bio slučaj u Rimskom Carstvu, kada su mnogi poganski hramovi pretvoreni u kršćanske crkve. Kršćani su na poganske bogove gledali kao na “demone” i bilo je potrebno istjerati njihovu prisutnost iz zgrade prije nego što se moglo ponuditi kršćansko štovanje, piše portal Aleteia

Egzorcizam bi bio neophodan da se Panteon pretvori u kršćansku crkvu posvećenu Djevici Mariji i svecima. Egzorcizmi su bili popularna liturgija rane Crkve i neki povjesničari tvrde da je to bio najslavljeniji obred tijekom tih prvih nekoliko stoljeća. To je i razlog zašto se blagdan Svih svetih tradicionalno u kontekstu doživljava kao trijumf nad poganstvom.

Prema Dnevnom misalu sv. Andrije, zbog ovih veza, “Dan Svih svetih … obilježava Kristov trijumf nad lažnim bogovima pogana i izvorna posveta crkve [Panteona] objašnjava upotrebu u misi, na blagdana kao i na bdijenju, mnogih tekstova iz liturgije mučenika.” Na taj je način prva “Noć vještica” započela egzorcizmom, istjerivanjem duhova tame kako bi se napravio prostor za štovanje Boga, istinskog svjetla svijeta.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er