VJERA I DUHOVNOST

Sedam savjeta kako najbolje iskoristiti poseban trenutak pred Presvetim Sakramentom

Ne znate kako provesti euharistijski sveti čas? Evo sedam savjeta kako najbolje iskoristiti ovo posebno vrijeme pred Presvetim Sakramentom.

Godine 1674. Isus se više puta ukazao svetoj Margareti Mariji Alacoque. U tim ukazanjima Krist je zamolio sveticu da svakog četvrtka navečer provede jedan sat meditacije i klanjanja kako bi ga pratila u njegovoj patnji u Getsemaniju. “Ovdje sam iznutra patio više nego u ostatku svoje muke jer sam bio potpuno sam, napušten od neba i zemlje, opterećen grijesima čovječanstva… Tako da mi se možete pridružiti u poniznoj molitvi koju sam iznio svome Ocu, usred sve te tjeskobe, ustat ćeš između jedanaest i ponoći, i klanjat ćeš se sat vremena sa mnom, rekao je Isus svetici.

Sedam savjeta kako najbolje iskoristiti ovaj poseban trenutak pred Presvetim Sakramentom:

1. Usredotočite se na molitvu Prvih osam minuta sjednite i počnite moliti. Dišite duboko kako biste se usredotočili na trenutak obožavanja koji ćete doživjeti i tako smirili svoje srce i um. Izmolite kratke molitve poput “Dođi, Duše Sveti”, čitanje psalma ili molitve Očenaša.

2. Bogoslužje u klanjanju Sljedećih 10 minuta “jednostavno obožavajte Boga. Ako se molite pred Presvetim Sakramentom, gledajte u Isusa i dopustite da On uzvrati pogled u vas. Odmorite se u čudu tko je Bog i kako vas poziva da ga upoznate.”

3. Žalost zbog grijeha Između 18. i 25. minute, “molite Duha Svetoga da vam otkrije gdje ste pogriješili i gdje biste mogli tražiti Božje milosrđe. Odlučite otići na ispovijed čim budete u mogućnosti”.

4. Tiha kontemplacija Ovo je srž Svete ure, pa meditirajte o Bogu u tišini 20 minuta. “U ovom dijelu vaše molitve možete mirno sjediti” uz molitvu krunice, postaje križnog puta, božansku službu ili razmatranje drugih biblijskih meditacija.

5. Zahvalite Bogu na svojim blagoslovima Otprilike pet minuta, “zahvalite Bogu na darovima u vašem životu. To može biti nešto veliko, poput novog prijateljstva ili posla, ili može biti nešto malo, poput vaše jutarnje kave ili lijepe šetnje koju ste poduzeli jučer popodne .”

6. Obratite se Bogu s brigama svoga srca, bližnjima i svim potrebama ljudi diljem svijeta. Sve povjerite Bogu.

7. Tijekom posljednjih nekoliko minuta posvetite se razgovoru s Bogom i donošenju odluke. “Kako vas Bog poziva da djelujete, razmišljate, mijenjate se, molite? Što možete oduzeti od ovog vremena provedenog s Njim? Zatim zaključite svoje vrijeme u molitvi s ‘Oče naš’ ili bilo kojom molitvom koja vam je na srcu.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er