VJERA I DUHOVNOST

“Najbolja molitva”: Nadahnjujuća ljubav sv. Ivana Vianneyja prema Euharistiji

Sveti Ivan Vianney, također poznat kao župnik arški, bio je izvanredan katolički svećenik koji je živio u Francuskoj u 19. stoljeću. Njegov blagdan slavimo 4. kolovoza. Njegova nepokolebljiva vjera, iznimna pobožnost i duboka ljubav prema Euharistiji odredile su njegov duhovni hod. U konačnici, to ga je proglasilo svecem!

Sada ga štujemo kao zaštitnika svećenika, odnosno župnika. Sveti Ivan Vianney slavio je svetu misu s takvim dubokim poštovanjem da su ljudi svih društvenih slojeva bili dirnuti njegovim primjerom. Sate je provodio u molitvi pred Presvetim, pronalazeći utjehu i snagu u Stvarnoj Kristovoj prisutnosti. Njegov je život živo svjedočanstvo preobrazbene snage Euharistije u našim životima i Crkvi. Njegova duboka ljubav prema Kristu nadahnula je bezbrojne ljude da ponovno otkriju vlastitu vjeru i predanost.

Evo sedam citata svetog Ivana Vianneyja o Presvetom Sakramentu:

„Ne postoji ništa tako veliko kao Euharistija. Da Bog ima nešto dragocjenije, dao bi nam to.”

“Ako stvarno volimo dobrog Boga, trebamo učiniti svojom radošću i srećom doći nekoliko minuta da mu se poklonimo i zamolimo ga za milost oproštenja. Te trenutke trebamo smatrati najsretnijima u svom životu.”

“Bez svete Euharistije ne bi bilo sreće na ovome svijetu; život bi bio nepodnošljiv. Kad se pričestimo, primamo svoju radost i svoju sreću. Dobri Bog, želeći nam se darovati u sakramentu svoje ljubavi, dao nam je ogromnu i veliku želju, koju samo On može zadovoljiti. U prisutnosti ovog prekrasnog sakramenta, mi smo poput osobe koja umire od žeđi na obali rijeke – samo bi trebao sagnuti glavu; kao osoba koja još uvijek ostaje siromašan, blizu velikog blaga – treba samo ispružiti ruku. Tko komunicira, gubi se u Bogu kao kap vode u oceanu. Ne mogu se više razdvojiti,”

“Naš Gospodin je skriven ondje u Presvetom Sakramentu, čeka da dođemo i posjetimo ga, i uputimo mu svoje molitve.”

“Kad bismo mogli shvatiti sve dobre stvari sadržane u svetoj pričesti, ništa više ne bi htjelo zadovoljiti ljudsko srce. Škrtac više ne bi trčao za svojim blagom, niti ambiciozni za slavom; svatko bi otresao prah sa sebe, zemljo, napusti svijet i odleti prema nebu.”

„Bacam se na podnožje Tabernakula kao pas na stopalo svoga Učitelja.“

“Znamo da je Isus tamo u svetohraništu: otvorimo Mu svoja srca, radujmo se Njegovoj Svetoj Prisutnosti. To je najbolja molitva.”

Molitva svetog Ivana Vianneya za ljubav prema Bogu

‘Volim te, Bože moj, a moja jedina želja je voljeti Tebe do posljednjeg daha mog života. Volim te, moj beskrajno dragi Bože, i radije bih umro voleći te, nego živjeti ne ljubeći Tebe. Ljubim Te, Gospodine i jedinu milost molim je voljeti te vječno… Bože moj, ako moj jezik ne može reći u svakom trenutku kada te volim, Želim da ti moje srce to ponovi koliko god često udahnem.’

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er