PAPA FRANJO

Papa Franjo: Ovo je bolest opasnija od raka

FOTO: VATICAN NEWS

Susrevši se s oko dvije tisuće članova Talijanske katoličke akcije, posebno s mladićima i djevojkama okupljenima u Rimu na njihovu susretu, papa Franjo potaknuo ih je da se stave u službu najslabijih, svoje župe i područja: „Bratstvo se ne može improvizirati. Individualizam, zatvorenost u privatnosti ili u malim skupinama zahvaćaju i kršćanske zajednice. Moramo reagirati“

Budite mladi odgovorni i vjerodostojni vjernici; dakle, zanimajte se za društvenu stvarnost koju je pandemija promijenila, štoviše, poremetila. I brinite o ljudima, ponajviše o najslabijima, imajući na umu da je kršćanski moto „zanima me“, a ne „nije me briga“.

„Bolest ravnodušja mladih opasnija je od raka“

Istaknuo je to papa Franjo susrevši se s oko dvije tisuće mladih, svećenika i obitelji, članova Talijanske katoličke akcije, koji su ovih dana došli u Rim iz cijele Italije na skup na kojemu su raspravljali o tomu kako svoje dužnosti u udruzi pretvoriti u mogućnosti za brigu i služenje teritoriju, ljudima koje svatko susreće na životnom putu i na mjestima na kojima žive današnji muškarci i žene.

Promijenjena stvarnost

Društveno-kulturna stvarnost u kojoj mladi žive danas odavno se mnogo promijenila – primijetio je Papa. Poslanje Crkve nanovo je razmotreno, posebno poslanje župa. Ali, u svemu tomu ona ostaje bitna. Župa je, naime, „normalna“ sredina u kojoj smo naučili slušati evanđelje, upoznati Gospodina Isusa, pružati besplatnu službu, moliti u zajednici, dijeliti projekte i inicijative, osjećati se dijelom svetoga Božjeg naroda. Sve to Katolička akcija živi svakodnevno, budući da je njezino iskustvo isprepleteno s onim župne zajednice.

Važno je – dodao je Sveti Otac – kroz iskustvo naučiti da smo u Crkvi svi braća po krštenju; da smo svi protagonisti i odgovorni; da imamo različite darove, a sve za dobrobit zajednice; da se kršćanin zanima za društvenu stvarnost i daje vlastiti prinos; da naš moto nije „baš me briga“ nego „zanima me!“; da ljudska bijeda nije sudbina koja pogađa neke s manje sreće, nego je gotovo uvijek plod nepravdā koje valja iskorijeniti.

Rasti u bratstvu

Mladi Katoličke akcije žele pridonijeti da Crkva raste u bratstvu. Ali kako to učiniti? – upitao je Papa. Prije svega, nemojte se prestrašiti ako je u zajednicama dimenzija zajednice malo slaba. To je vrlo važna stvar, ali nemojte se prestrašiti, jer je riječ o društvenoj činjenici koja se pogoršala s pandemijom. Danas su, posebno mladi, izrazito drugačiji nego prije 50 godina; nema više volje za održavanjem sastanaka, rasprava, skupština…

S jedne je strane to dobro, jer Crkva ne ide naprijed sa sastancima – napomenuo je. S druge pak strane individualizam, zatvorenost u privatnosti ili u malim skupinama, sklonost povezivanju ‘na daljinu’ zaražavaju i kršćanske zajednice. Stoga valja reagirati, a to možete učiniti i vi tako da započnete raditi na sebi.

Riječ je o zahtjevnom putu koji traži ustrajnost. Bratstvo se ne improvizira i ne gradi se samo emocijama, parolama, događajima… To je posao koji svatko radi na sebi zajedno s Gospodinom, s Duhom Svetim, koji uspostavlja sklad među različitostima. Ali, polazište je uvijek „izići iz sebe kako bismo se otvorili drugima i izišli im u susret. Ne ‘otuđenje’ nego ‘odnos’ u kojemu se podnosimo i praštamo jedni drugima – objasnio je Papa.

Ogovaranje – teška bolest

Potom je ponovno upozorio na ono što je u brojnim drugim prilikama nazvao najtežom bolesti u župnoj zajednici: ogovaranje. Ono je uvijek sredstvo za uspinjanje, promicanje, za samopromociju: okaljati drugoga da bih ja mogao napredovati. Ogovaranje nije kršćansko, ono je đavolsko jer razdvaja. Ako imaš nešto protiv drugoga, idi i reci mu to u lice. Katkada ćeš dobiti udarac, ali rekao si istinu, rekao si to u lice bratskim milosrđem – preporučio je Papa potaknuvši smijeh prisutnih te dodao – Molim vas, skrivene kritike su đavolske stvari. Ako želite kritizirati sve zajedno, kritizirajte među sobom, ali ne vani, protiv vas.

Radost i krunica

Rimski je biskup na kraju prisutnim mladićima i djevojkama preporučio još dvije stvari. Najprije radost. Jao mladima s licem kao na pogrebu, sve su izgubili – rekao je, a potom istaknuo krunicu. Naučite od Djevice Marije čuvati i razmatrati u svojem srcu Isusova otajstva. Odražavajte se svakoga dana u radosnim, svijetlim, žalosnim i slavnim događajima njegova života, i oni će vam omogućiti da običnost živite na izvanredan način, odnosno s novošću Duha, novošću evanđelja – istaknuo je papa Franjo.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er