FILM/TVOSTALOZANIMLJIVOSTI

“Ako trebate obnovljenu nadu u svećeništvo, dopustite ocu Stuu da učini upravo to”

Ako trebate obnovljenu nadu u svećeništvo, dopustite ocu Stuu da učini upravo to. Bog je djelovao u njegovom životu, mijenjajući ga i preobražavajući. Nadahnuti ocem Stuom, obnovimo svoju predanost u molitvi za svete svećenike i povećanjem velikodušnih odgovora na Božji poziv u svećenstvo.

Kad sam kao mladić razmišljao o svećeništvu na prijelazu stoljeća i tisućljeća, među pronicljivcima je kružila biografija. Nazvana je Zauvijek svećenik: život vlč. Eugene Hamilton od vlč. Benedict Groeschel, CFR. Bila je to inspirativna priča o mladiću u sjemeništu, s dijagnozom raka u terminalnoj fazi, koji je na samrti zaređen za svećenika. Čovjek nije mogao pročitati tu knjigu bez suza u oku.

Isto bi se moglo reći i za novi film Father Stu ( “Otac Stu”) s Markom Wahlbergom u glavnoj ulozi. Na početku filma susrećete grubog lika u boksaču koji je postao ambiciozni glumac Stuart Long. U crkvu bez čistog razloga – privlači ga djevojka i želi izlaziti s njom. Polako, obraćenje Stuarta Longa odvija se pred vašim očima na ekranu.

Njegov nadolazeći odnos s mladom damom vodi ga u odnos s Kristom. Bog može upotrijebiti sve motive za svoju slavu. Stuart prelazi na katoličanstvo, nastavlja tražiti Boga, ulazi u sjemenište kako bi postao svećenik.

Sam film je priča o pozivu. Svakog svećenika župljani i stranci pitaju: “Zašto si postao svećenik?” Ovaj dvosatni film priča priču o tome kako je Bog pozvao oca Stua i kako je odgovorio na Božju milost i poziv na obraćenje. Moja generacija svećenika odrasla je gledajući Fishers of Men (“Ribari ljudi”) u produkciji Grassroots Filmsa. Koga nije dirnula scena svećenika koji je jurio na mjesto prometne nesreće kako bi podijelio sakramente?

Kad sam bio u sjemeništu, biskup Robert Barron producirao je Heroic Priesthood (“Herojsko svećeništvo”) kao novi video za novačenje zvanja. Vjerujem da će, kako se priča o ocu Stuu na velikom platnu, ona doista potaknuti muškarce da razmisle o pozivu u svećenstvo.

Otkrit će da ih, unatoč njihovoj prošlosti, Bog još uvijek može zvati da ga slijede. Ovo je dugometražni video o pozivu.

Što je još važnije, ovo je film koji svijet treba vidjeti o svećeništvu. Netflixov dokumentarac, Procesija ili film Spotlight ispričali su užasnu priču o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Ove priče obeshrabruju Božji narod o svećeništvu, a također ne potiču na svećenička zvanja.

Otac Stu obasjava herojskog svećenika i pomaže sekularnom svijetu da otkrije autentičnost katoličkih svećenika i da nisu svi svećenici zlostavljači djece. Bog je iskoristio oca Stua, koji je imao šaroliku prošlost i mnoge mane, da postane svećenik i kroz njegovu priču dotakne srca mnogih vjernika, uključujući Marka Wahlberga koji je znao da želi ispričati Stuovu priču.

Njegova priča može pomoći promijeniti priču u koju naša kultura vjeruje o svećeništvu. Ovo je priča o svećeništvu koje nam je danas potrebno. Ne trebamo svećenika vampira kao što je fra. Paul Hill u ponoćnoj misi ili čudni svećenici s neobičnim fetišima poput fra. Russo u arhivi 81 (oba) na Netflixu.

Ti svećenici ne nadahnjuju sljedeću generaciju mladih da postanu vjerni svećenici Crkve. Upravo će priče poput oca Stua koji je čuo Božji poziv i nastavio se boriti za njega, a zatim ga proživio tijekom kratkih godina svoje službe, nadahnuti novu generaciju sjemeništaraca i svećenika bogoljublja.

Ako trebate obnovljenu nadu u svećeništvo, dopustite ocu Stuu da učini upravo to. Bog je djelovao u njegovom životu, mijenjajući ga i preobražavajući, a Bog djeluje u nama dok učimo njegovu priču. Nadahnuti ocem Stuom, obnovimo svoju predanost u molitvi za svete svećenike i povećanjem velikodušnih odgovora na Božji poziv u svećenstvo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er