CRKVA

POČELO JE DILJEM EUROPE Berlinska nadbiskupija dijeli vjernike na cijepljene i necijepljene

Berlinska nadbiskupija najavila je da će implementirati ono što se naziva “2G” pravilo (geimpft oder genesen – cijepljeni ili oporavljeni), što znači da samo oni koji su cijepljeni ili su se oporavili od COVID-19, te imaju medicinsko izuzeće od cijepljenja, ili su mlađi od 18 godina mogu imati pristup liturgijskim slavljima.

Nadbiskupija je dopustila neka manja izuzeća, navodeći u priopćenju da će u svakoj župi nedjeljom i državnim praznicima necijepljeni moći pohađati misno slavlje pod uvjetom “3G” (što znači da će biti prihvaćen negativan test).

No, naglašava se da će se svi neliturgijski događaji “općenito odvijati prema 2G pravilu” i da su “maske obvezne za zborno pjevanje u crkvenim službama, kako u zatvorenom tako i na otvorenom”.

Južnonjemačka biskupija Rottenburg-Stuttgart također je odlučila da župe mogu nametnuti 2G pravilo slično onom u Berlinu, ali samo ako druga crkva bez ograničenog pristupa nudi službe istog dana na istom mjestu.

Berlinska nadbiskupija najavila je da će implementirati ono što se naziva “2G” pravilo

Razne biskupije također inzistiraju na 2G pravilu za župna događanja kao što su koncerti, kateheze i proučavanja Svetog pisma te raspravljaju o mogućnosti obnavljanja potrebe za rezervacijom ulaznica unaprijed za liturgije.

Kao i u većini europskih biskupija, primanje pričesti na ruku sada se prakticira kao pravilo u Njemačkoj, a pričest na jeziku povremeno je dopuštena samo kao iznimka, ponekad na kraju mise.

Njemačka biskupska konferencija u međuvremenu je u ponedjeljak izdala priopćenje u kojem “izričito” poziva ljude u Njemačkoj na cijepljenje, nazivajući to “moralnom dužnošću” i “obvezom iz pravde, solidarnosti i milosrđa”. Biskupi smatraju cijepljenje “najučinkovitijim načinom” zaštite i sprječavanja prijenosa, sredstvom za povratak “svakodnevnom životu kao u vremenima prije korone”, te su naveli slične pozive pape Franje.

berlinska nadbiskupija

www.medjugorje-news.com

Izvor
quo vadis croatia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er