CRKVAVJERA I DUHOVNOST

“I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.”(Lk21,11)

Kad nastupe katastrofe poput potresa čovjek odjednom postaje svjestan svoje malenosti i veličine svega stvorenog kao i Stvoritelja. Nažalost, tek tada shvati da sve za čim je trčao u životu može nestati u jednom trenu. Da ga baš ništa ne može spasiti, a u posljednje vrijeme se dosta govori o raznim spasiteljima svijeta kroz ljudske nauke i muke, osim Gospodina samog koji svaki život drži na svom dlanu.

Biblija, odnosno Božja riječ prepuna je primjera u kojima Gospodin opominje svoj narod, tješi ga i uzdiže iz nadubljih ponora. Najbolji je primjer grada Ninive kojemu je Bog preko proroka Jone poslao upozorenje o uništenju zbog njihove zloće. Zatražio je od njih pokoru u pepelu i kostrijetu u trajanju od 40 dana, i oni su poslušali te izbjegli strašnu kaznu. Svi su se, mali i veliki čak i životinje okrenuli Gospodinu poslušavši proroka. U postu i molitvi spoznavši veličinu Božju tražili su milost, i dobili je. Nažalost mi nismo poput Ninivljana. Nebo nam je slalo brojna upozorenja i pozivalo na obraćenje stotinama godina, ali rijetki su slušali. U svim ukazanjima u povijesti Crkve upozoreni smo na grijeh, a Gospodin od nas traži samo obraćenje, post i molitvu za grešnike! Ali i to nam je teško a mnogima i vrlo smiješno.

Povijest ljudskog roda je zapisana, a ono što možemo učiniti sada je poslušati Gospodina koji nas poziva na post, molitvu i obraćenje. Molitvu za grešnike. Možemo se nadati da ćemo biti na strani pravednika. I možemo se uzdati u preobilno Božje milosrđe! Možemo prestati psovati Boga, Mariju i svece, Krv Isusovu i tako prestati s prizivanjem prokletstva na svoje obitelji,  na svoj narod. Možemo jednostavno početi ljubiti Boga koji je poslao svog jedinorođenog Sina na ovaj svijet da nas spasi jer nas toliko ljubi da je i njega dao za nas. Možemo. A možemo i početi konačno čitati Božju riječ u kojoj je sve jasno rečeno i prorečeno, pa čak i potresi koji su svakako jedan od znakova vremena, ili kako kaže Gospodin, početak trudova za čovječanstvo:

I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba. (Luka 21,11)

Narod će ustati protiv naroda, kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će potresa po raznim mjestima, bit će gladi. To je početak trudova. (Marko 13,8)

U taj čas nasta velik potres: pade desetina grada, a u potresu poginu sedam tisuća ljudi. Preživjele spopade strah te proslaviše Boga nebeskoga. (Otkrivenje 11,13)

Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva; bit će gladi i potresa po raznim mjestima. (Matej 24,7)

Odjednom nasta potres velik te se poljuljaše temelji zatvora, umah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi. (Djela 16,26)

Potrese zemlju, rasječe je, zatvori joj usjeline jer se poljuljala. (Psalam 60,4)

I gle, zemlja se zatrese vrlo; jer anđeo Gospodnji siđe s neba, i pristupivši odvali kamen od vrata grobnijeh i sjeđaše na njemu. (Matej 28,2)

I vidjeh: kad Jaganjac otvori šesti pečat, potres velik nasta. I sunce pocrnje kao dlakava kostrijet, sav mjesec posta kao krv. I zvijezde padoše s neba na zemlju kao što smokva smokvice stresa kad je potrese žestok vjetar. Nebo iščeznu kao savijena knjiga, a sve se planine i otoci pokrenuše s mjesta. (Otkrivenje 6,12-14)

Zemlja će se grozno razbiti, zemlja će se strašno raspući, zemlja će se silno uzdrmati. (Izaija 24,19)

I udariše munje i glasovi i gromovi i nasta potres velik, kakva ne bijaše otkako je ljudi – tako bijaše silan potres taj. (Otkrivenje 16,18)

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er