VJERA I DUHOVNOST

7 svetaca kojima se možemo moliti za ozdravljenje od raka

Rak je jedna od najstrašnijih i najsmrtonosnijih bolesti. Neki sveci koji su patili od toga – i drugi koji nisu – poznati su po molitvama za ozdravljenje.

Kao ljudska bića, svi smo skloni patiti od raznih bolesti, uključujući rak. Nitko nije imun na to, pa ni sveci! Naime, kada učimo o životima svetaca, otkrivamo da su mnogi od njih patili od raznih bolesti. Znajući da dijelimo tu tjelesnu slabost, možemo im se obratiti da nas utješe u trenucima boli i zagovore kod Gospodina. Njihove molitve mogu pomoći da od Boga zadobijemo svoje ili tuđe zdravlje, ako je to Božja volja, ali i milost da naše patnje posluže za naše posvećenje, piše Aleteia.

Rak je bolest koja je u posljednjem stoljeću sve učestalija, no postoje dokazi o njegovoj pojavi i prije 5000 godina. Ne znamo je li Isus tijekom svog zemaljskog života liječio neke slučajeve raka. No, znamo da je on “išao po Galileji, naučavajući po njihovim sinagogama i navješćujući radosnu vijest o kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu” (Mt 4,23).

Čini se da možemo razumno pretpostaviti da izliječio je neke ljude od raka među njima! U svakom slučaju, uzdajmo se u Isusovu iscjeliteljsku moć i zagovor svetaca koji nam pomažu izmoliti tu milost.

Evo sedam svetaca kojima se možemo obratiti pred ovom patnjom.

Sveti Pelegrin, sluga Marijin, bolovao je od raka na jednom stopalu. Jedne noći je čudesno ozdravio. On se zaziva da liječi od raka općenito.

Sveta Agata živjela je u 3. stoljeću. Odbila se udati za prokonzula Kvintijana jer je bila posvećena Kristu. Mučili su je i kliještima joj otkidali grudi. Sveti Petar i anđeo izliječili su joj rane, no umrla je spaljena na užarenom ugljenu. Zagovara oboljele od raka dojke.

Sveti Ezekiel Moreno bio je misionar augustinskog rekolekta. Godine 1905., deset godina nakon što je posvećen za biskupa Pasta, dijagnosticiran mu je rak grla. Ljudi mu se često mole kada boluju od raka grla ili drugih oblika bolesti.

Svetoj Zelie Martin, majci svete Terezije od Djeteta Isusa, dijagnosticiran je tumor jedne dojke. Imala je 45 godina. Svoju bolest i smrt prihvatila je s kršćanskom nadom. Jedino joj je bilo žao što će napustiti muža i kćeri, ali je vjerovala da će, ako ne bude izliječena, to biti zato što joj je korisnije otići s ovoga svijeta. Zazivaju je oboljeli od raka dojke.

Sveti Marcelin Champagnat, iz Družbe Marijine, bio je utemeljitelj Braće marističkog učenja. Preminuo je u 51. godini od raka želuca. Jedno od čuda koja su dovela do njegove beatifikacije bilo je ozdravljenje Georgine Grondin, Amerikanke, od terminalnog raka. Možemo moliti njegov zagovor za ozdravljenje od ove bolesti.

Padre Pio je zagovornik za sve stvari, jer je dobro poznata Božja sklonost ovom velikom svecu. Možemo mu zavapiti da se molimo da nas Gospodin izliječi od svih vrsta raka i bolesti općenito.

Blažena Djevica od Guadalupe ukazala se svetom Juanu Diegu, koji je bio u žurbi jer je njegov stric Juan Bernardino bio teško bolestan i nije htio odgađati da ga odvede svećeniku. Ona mu reče: “Slušaj i shvati, moj najmanji sine, da ono što te plaši i muči nije ništa. Neka ti srce ne bude uznemireno. Nisam li ja ovdje – ja koja sam tvoja majka? Zar nisi pod mojom sjenom i moja zaštita?” Pomolimo joj se i za naše zdravlje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er