CRKVASVIJET

7 razloga zašto Katolička Crkva strogo zabranjuje članstvo u masoneriji

Katolicima je strogo zabranjeno biti mason ili pripadati masoneriji. U nastavku je sedam činjenica koje trebate znati kako ne biste bili zavedeni u vezi s tim.

Nedavno je otac Eduardo Hayen, meksički svećenik iz biskupije Ciudad Juárez i direktor tjednika “Presencia,” istaknuo na platformi “X” da “katolički svećenik ne može dati sakramentalno odrješenje masonu koji traži ispovijed i odbija se odreći masonerije .” “Bez obzira na to koliko neki masoni inzistiraju da netko može biti katolik i pripadati loži, stvarnost je da su te dvije vizije svijeta i Boga nepomirljive”, upozorio je, piše CNA.

1. Ideja o Bogu

Svećenik je objasnio da je ideja o Bogu “za masone diktirana razumom, dok je za katolike dana Božjom objavom u Isusu Kristu”. “Za slobodno zidarstvo, Bog je Veliki arhitekt svemira, ali ono poriče da je Isus rođen, a ne stvoren, iste prirode kao Otac, Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravog Boga, koji se utjelovio i govorio svim ljudima kako bi im ponudio spasenje,” kako izjavljuje Nicejsko vjerovanje Katoličke crkve.

2. Relativizam

Hayen zatim upozorava da “dok slobodno zidarstvo pozdravlja sve religije u vjerskom relativizmu, katoličanstvo zahtijeva podvrgavanje s ljubavlju jedinom pravom Bogu, kao i odricanje od svih vjerovanja koja se suprotstavljaju Bogu kojeg je otkrio Krist.”

3. Masonske ‘misterije’

Meksički svećenik također je istaknuo da “masonstvo proučava ‘misterije’ koji se otkrivaju samo nekolicini inicijata koji dosegnu više razine znanja o tim enigmama. Katolik, s druge strane, poznaje veliko otajstvo koje je stoljećima bilo skriveno, a koje se pokazalo u punini vremena, kada je Riječ postala čovjekom.” “Ovo ‘Veliko otajstvo’ nije za nekolicinu, već za cijelo čovječanstvo: Bog neizmjerno voli čovjeka i pozvan je sudjelovati, u Kristu, u istom božanskom životu ovdje na zemlji iu vječnosti”, naglašava Hayen.

4. Bratstvo u slobodnom zidarstvu

“Bratstvo u slobodnom zidarstvu proizlazi iz ideala Francuske revolucije: to je generička ideja da budemo braća samo zato što smo iste ljudske rase”, objasnio je meksički svećenik. „Biti braća za katolike, s druge strane, prvo je prepoznati izvor bratstva, a to je Bog Otac, koji je dao svoga Sina Isusa Krista da nas učini sinovima u Sinu“, koji se svakodnevno daruje za sve nas u euharistiji.

5. Masonsko čovjekoljublje nasuprot kršćanskog milosrđa

Hayen je također primijetio da se “kršćansko milosrđe razlikuje od masonske filantropije. Masoni kažu da se temelji na činjenju dobra, ali kakvog dobra? Za njih ne postoji moral utemeljen na prirodnom zakonu i deset zapovijedi. Zapravo, promicanje pobačaja, eutanazije i istospolnih brakova su masonska inspiracija. Svoje postupke temelje na moralnom i doktrinarnom relativizmu.” Svećenik je istaknuo kako je „za katolike, s druge strane, milosrđe nadahnuto zapovijedi ljubavi prema Kristu: ‘Zapovijed vam novu dajem: Ljubite jedni druge; kao što sam ja vas ljubio’ (Iv 13,34), a sam Krist živi u svojoj braći: ‘Amen, kažem vam, što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste’ ( Mt 25,40).” 6. Što Katolička crkva kaže o masonima?

Zakonik kanonskoga prava utvrđuje u kanonu 1374 da se „osoba koja se pridruži udruzi koja spletkari protiv Crkve treba kazniti pravednom kaznom; onaj tko promiče ili preuzima dužnost u takvoj udruzi ima se kazniti interdiktom.” Općenito govoreći, interdikt se može definirati kao kanonska kazna ili osuda koja, iako ne prekida zajedništvo s Crkvom poput ekskomunikacije, lišava osobu slavljenja ili sudjelovanja u sakramentima.

Tekst Kodeksa kanonskog prava odobrenog 1983. razlikuje se od verzije iz 1917. u dva aspekta: kazna nije automatska i ne spominje se izričito slobodno zidarstvo. Kao odgovor na to, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, dok je bio prefekt Kongregacije — danas Dikasterija — za nauk vjere u Vatikanu, objavio je 1983. “Deklaraciju o slobodnom zidarstvu”. Ovaj tekst budućeg pape Benedikta XVI. ističe da “negativan sud Crkve u odnosu na masonska udruženja ostaje nepromijenjen budući da su se njihova načela oduvijek smatrala nepomirljivima s doktrinom Crkve.” Stoga “članstvo u njima ostaje zabranjeno. Vjernici koji se upisuju u masonske udruge nalaze se u stanju teškog grijeha i ne smiju se pričestiti”, stoji u tekstu.

7. Najnoviji vatikanski dokument o slobodnim zidarima

Dana 15. studenoga 2023. Vatikan je ponovno potvrdio da katolici ne mogu pripadati masoneriji i da im je zabranjeno pristupanje ložama zbog njihove “nepomirljivosti” s katoličkim naukom. Dikasterij za nauk vjere dao je ovu izjavu u dokumentu objavljenom u to vrijeme, s potpisom svog prefekta, kardinala Víctora Manuela Fernándeza, tekst koji je odobrio papa Franjo. Pismo je izdano kao odgovor na upit biskupa Julita Cortesa iz biskupije Dumaguete na Filipinima, koji je Svetoj Stolici izrazio svoju zabrinutost zbog situacije u svojoj biskupiji uzrokovanoj “stalnim povećanjem broja vjernika” koji su pristupaju masoneriji.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er