VJERA I DUHOVNOST

5 stvari koje treba znati o svetoj Brigiti od Švedske, mističarki i majci

Katolička crkva 23. srpnja slavi svetkovinu svete Brigite Švedske, srednjovjekovne mističarke koja je bila supruga, majka velike obitelji, dvorska dama i utemeljiteljica redovničkog reda koja postoji i danas.

1. Sveta Brigita doživjela je svoje prvo viđenje s 10 godina. Sv. Brigita rođena je od bogatih, pobožnih roditelja u Švedskoj 1303. godine. Majka joj je umrla rano u životu, a nju i njezinu braću i sestre odgajala je njihova teta. S 10 godina Brigita je imala viziju Krista na križu u njegovoj mučnoj patnji. Brigita je u svojoj viziji vidjela Krista s njegovim ranama od Velikog petka, s ranama “Žalostnog čovjeka” u Izaiji 53. Pitala je Isusa tko ga je povrijedio, a on je odgovorio: “Oni koji me preziru i odbijaju moju ljubav prema njima .” Nastavila bi pisati o tim otkrićima; djela su joj objavljena posthumno, piše CNA.

2. Brigita je služila na kraljevskom dvoru u Švedskoj. Udalase 1316. u dobi od 13 godina za 18-godišnjeg Ulfa Gudmarssona, švedskog princa od Nericije. Njih su se dvoje pridružili Trećem redu svetog Franje i posvetili svoja sredstva izgradnji bolnice i brizi za potrebe siromašnih. Ulf je bio član vijeća švedskog kralja Magnusa Erikssona, a kralj je zamolio Brigitu da bude dvorska dama njegovoj ženi, kraljici Blanche od Namura.

3. Brigita je bila majka osmero djece, a jedno od njih postalo je svetica. i Ulf zajedno su podigli veliku obitelj dok su istovremeno služili siromašnima i obavljali svoje dužnosti na sudu. Od Bridgetinih osmero djece, dvoje je umrlo u djetinjstvu, a još dvoje umrlo je u križarskim ratovima. Dvoje njihove preživjele djece bilo je vjenčano, a još dvoje se pridružilo redovničkom životu. Jedna od te dvije postala je svetica i kanonizirana Sveta Katarina Švedska.

4. Brigita je nakon suprugove smrti osnovala vjerski red, Bridgettines. Brigita i Ulf hodočastili su u Santiago de Compostela između 1341. i 1343., ali na povratku se Ulf razbolio. Par se zaustavio u Francuskoj dok Ulf nije ozdravio, no ubrzo nakon što su se vratili u Švedsku, 1344., on je preminuo. Nakon njegove smrti, Brigita je darovala svoje stvari siromašnima i posvetila svoj život Kristu, slijedeći Božji poziv da osnuje novi vjerski red. Ona je 1346. godine utemeljila Red Presvetog Spasitelja, danas poznat kao Brigitinke, a njezinu je kongregaciju 1370. godine odobrio papa Urban V.

Brigitinke je trebala voditi opatica, a činile su i časne sestre i svećenike. Svećenici, koji su živjeli u zasebnom dijelu, služili su kao kapelani i ispovjednici časnih sestara. Kralj Magnus pomogao je Brigiti da opatiju Vadstena učini domom Brigitinaca. Za novi samostan darovao je malu palaču i zemljište. Ali svetica nikad ne bi vidjela da je njezin rad ostvaren. Imala je viziju od Krista koji ju je pozvao da se vrati u Rim i čeka papin povratak iz Francuske tijekom Avignonskog papinstva. Sama nikada nije postala časna sestra, a samostan u Vadsteni nikada nije vidjela. Umrla je nekoliko godina prije papinog trajnog povratka u Rim. Ali njezin se red proširio Europom i još uvijek postoji i danas u kontemplativnim i apostolskim samostanima, s ograncima u 19 zemalja uključujući Švedsku, Norvešku, Poljsku, Italiju, Izrael, Indiju, Filipine, Meksiko i Sjedinjene Države.

5. Sveta Brigita je suzaštitnica Europe. Nakon što je sveticaumrla u Rimu 23. srpnja 1373., njezina su djeca donijela njezine ostatke natrag u sjedište njezina vjerskog reda. Nepunih 20 godina kasnije, 1391. godine, svetom ju je proglasio papa Bonifacije IX. Njezine objave i spisi o Kristovim mukama objavljeni su nakon njezine smrti. Godine 1999. sveti Ivan Pavao II. izabrao ju je za jednu od tri suzaštitnice Europe, uz svetu Katarinu Sijensku i svetu Edith Stein.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er