VJERA I DUHOVNOST

5 nadahnjujućih načina na koje je sveti Toma Akvinski pokazao svoju duboku odanost Euharistiji

Sveti Toma Akvinski jedan je od najznačajnijih teologa u povijesti Katoličke Crkve. Jedan od najvažnijih aspekata njegova svetstva bila je njegova doživotna odanost Euharistiji – ljubav koju je posvetio cijelom svojom dušom i razumom.

Evo pet načina na koje je sveti Toma Akvinski pokazao svoju odanost Euharistiji:

1) Njegova odanost misi. Prije nego što je postao teolog ili filozof, Akvinski je prvo bio svećenik i fratar. To je značilo svakodnevnu zajedničku molitvu, osobito kroz slavlje misnog bogoslužja. Ne samo da je svaki dan slavio misu, nego je prisustvovao i drugoj misi i često služio na oltaru. Sv. Toma je također bio poznat po tome što je tijekom mise doživio velike emocije, pa čak i ekstazu. Svojim primjerom Toma Akvinski pokazuje da je najbolji i najprikladniji način za rast u našoj ljubavi prema oltarskom sakramentu kroz žrtvu mise, koja nam pruža najintimniji odnos s našim Gospodinom kroz klanjanje i blagovanje njegova tijela i krvi.

2) Njegova meditacija pred Svetohraništem. Kao i njegov duhovni otac sveti Dominik, Akvinski je bio poznat po svojoj molitvi pred Presvetim Sakramentom čuvanim u svetohraništu. Kad god bi se borio sa složenim intelektualnim pitanjem, otišao bi u kapelu i naslonio glavu na tabernakul kako bi pronašao utjehu i smjer. Njegovi rani biografi rekli su da je mogao čuti otkucaje Isusova srca kad je to učinio. Akvinski je uvijek bio okrenut Euharistiji, a isto tako, nikada ne bismo trebali oklijevati pronaći utjehu i vodstvo u izvoru i vrhuncu naše vjere.

3) Njegov doprinos teologiji euharistije. Nijedan teolog nije toliko pridonio našem razumijevanju sakramenata i euharistije kao sv. Toma Akvinski. Njegovo spajanje aristotelovske filozofije s katoličkom teologijom pomoglo je u oblikovanju formulacija i jezika korištenih za objašnjenje transupstancijacije kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Svečev komentar na Sveto pismo i njegove teološke rasprave, kao što je Summa Theologiae, dalje razlažu slavno otajstvo koje je u središtu naše vjere. Dubina objavljenog djela govori o čudu koje je sadržano u našoj vjeri u Euharistiju.

4) Njegovi doprinosi svetkovini Tijelova. Kada je u 13. stoljeću predložena ideja da se svečanost posveti isključivo euharistiji, papa Urban IV. Tomu Akvinskog je zadužio da komponira tekstove za misu i ured za svetkovinu Tijelova. Akvinski će nastaviti stvarati himne i molitve koje su tako bogate svojom teologijom i prekrasne svojom poezijom da su i dalje poznate do danas, uključujući Pange Lingua, O Salutaris Hostia i Adoro Te Devote. Elegancija i poštovanje javnog štovanja euharistije kojega je autor sv. Toma ukazuje na jedinstvo štovanja i vjerovanja koje sakrament označava i uzrokuje.

5) Njegovo ispovijedanje ljubavi prema Euharistiji na samrti. Njegova ljubav prema Bogu bila je u središtu svega što je činio. Njegov pokretački cilj u životu bio je služiti našem Gospodinu i činiti ispravno prema Njegovoj Crkvi u objašnjavanju kršćanskog nauka, posebno u pogledu Euharistije. Ništa bolja ilustracija ovoga nije nego kada je primijetio nakon što je primio pričest na samrtnoj postelji: “Primam Te, cijenu moga otkupljenja, za čiju sam ljubav gledao, proučavao i trudio se. Tebe sam propovijedao; Ja sam te učio. Nikada nisam rekao ništa protiv Tebe.”

Euharistija je doista bila njegov viaticum – sveti kruh koji ga je održao tijekom njegova zemaljskog života i uzdigao u Božji zagrljaj pun ljubavi na nebu. Poput svetog Tome Akvinskog, nikada ne zaboravimo odati štovanje našem Gospodinu za njegovu žrtvu koja omogućuje da njegovo tijelo i krv budu prisutni u euharistiji. Pomolimo se da pristupamo Euharistiji s poštovanjem i uzvišenošću, prepoznajući je kao priliku za rast u svetosti sudjelovanjem u najvećem izrazu Božje ljubavi prema čovječanstvu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er